U parlamentu o problemu radnika "Impregnacije: Hoće li razgovorima namiriti dug?

“Zagovornik sam da se ovo riješi iz stečajne mase”, kazao je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, odgovorajući juče u parlamentu samostalnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću u vezi sa tim šta je Vlada uradila da sačuva “Impregnaciju” od devastacije i uništenja

4092 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od protesta dijela kolašinskih radnika (arhiva), Foto: Dragana Šćepanović
Sa jednog od protesta dijela kolašinskih radnika (arhiva), Foto: Dragana Šćepanović

Potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja i ministar poljoprivrede Milutin Simović kazao je da je Vlada pokrenula razgovor sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem da bi se riješilo pitanje isplate zarada, otpremnina i povezivanja radnog staža za 34 bivša radnika nekadašnjeg preduzeća kolašinske “Impregnacije” koja je u stečaju.

“Zagovornik sam da se ovo riješi iz stečajne mase”, kazao je Simović, odgovorajući juče u parlamentu samostalnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću u vezi sa tim šta je Vlada uradila da sačuva “Impregnaciju” od devastacije i uništenja.

Impregnacija je bila fabrika za proizvodnju i hemijsku zaštitu željezničkih pragova, skretničke građe i TT stubova za elektrodistribuciju. To preduzeće je prije 14 godina prodato “Vektri Montenegro”, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, pa je osnovano preduzeće “Vektra nord”.

I u “Vektri nord” je otvoren stečaj 15. decembra 2018. a zaključen u martu prošle godine, dok je mjesec kasnije izbrisana iz registra preduzeća. Bivšim radnicima “Impregnacije”, koji su nakon privatizacije proglašeni tehnološkim viškom, nisu isplaćene otpremnine. Onima koji su radili u firmi, “Vektra nord” duguje 60 zarada i porezi i doprinosi za osam godina.

“Bili ste resorni ministar kada je u ‘Impregnaciju’ uveden stečaj zbog duga od 2.515 eura. Ovim se bavi i Vrhovno državno tužilaštvo. Šta znate o tome, kakav je status zemljišta od oko 200.000 kvadrata”, pitao je Damjanović, koji pretpostavlja da je namjera stečaja bila da se dođe po maloj cijeni do atraktivnog zemljišta.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) pitala je Simovića zašto se čeka na usvajanje novog Zakona o penzijsko-invaliskom osiguranju koji su socijalni partneri usaglasili sredinom 2018. godine.

On je rekao da je reforma penzionog sistema kompleksan posao, ali da je bitno da se penzije redovno isplaćuju i usklađuju, kao i da je prosječna penzija najveća u regionu (izuzev u Sloveniji i Hrvatskoj koje su članice EU).

Vuksanović Stanković je kazala da nije dobila odgovor i da su predstavnci Vlade više puta prekršili javno dato obećanje o tom zakonu.

Vuksanović Stanković je pitala Simovića šta treba da se desi da se smijeni izvršna direktorka “Plantaža” Verica Maraš.

“Penzioneri su gradili ovu državu i pošteno su zaradi penziju. Oni nemaju platu od 8.000, 10.000 ili 12.000 u državnim preduzećima kao što je imala Verica Maraš i slične Verice. Šta nakon emisije u kojoj je gostovala, treba da se desi da razriješite Vericu Maraš”.., pitala je Vuksanovićeva, na šta nije bilo izjašnjenja.

SDP je početkom maja tražio da Vlada smijeni Maraševu zbog njene mjesečne zarade od preko 7.000 eura i kršenja zakona. Iz “Plantaža” je saopšteno da joj je plata smanjena za oko 40 odsto.

Simović kaže da će s trećim paketom biti prvi u regionu po pomoći

Potpredsjednik Vlade je na pitanje poslanika Slavena Radunovića (DF), zašto je finansijska pomoć za suzbijanje posljedica pandemije manja nego u regionu, odgovorio da je siguran da će uz treći paket mjera, koji je u pripremi, pomoć biti veća nego u regionu.

Simović je poslaniku Suadu Numanoviću (DPS) odgovorio da pandemija koronavirusa koja je zaustavila promet roba na granicama nije usporila razvoj kapitalnih projekata, te da su otvorena nova gradilišta i da do danas ukupna avansna plaćana Uprave javnih radova iznose 22,5 miliona eura.

Bonus video: