Država u 2020. plaća još 192 miliona starih dugova

Resor finansija o kreditnoj liniji za podršku privredi pregovara sa EBRD-om, EIB-om i KfW-om

240 pregleda 1 komentar(a)
“Reprogram dugova državi krajnja opcija, jer ih sada redovno izmiruje”, Foto: Shutterstock
“Reprogram dugova državi krajnja opcija, jer ih sada redovno izmiruje”, Foto: Shutterstock

Crnoj Gori je ove godine ostalo da plati oko 191,5 miliona eura obaveza kreditorima, od čega je 45,2 miliona kamata. To je juče saopštio ministar finansija Darko Radunović koji je u parlamentu odgovarao na poslanička pitanja. Početkom marta je vraćeno blizu 360 miliona eura od novca koji je pozajmljen kroz emisiju euroobveznica u septembru prošle godine u ukupnom iznosu od 500 miliona. Depoziti države na 20. maj bili su 334,6 miliona eura, uključujući zlatne rezerve procijenjene na 56,4 miliona.

“Ministarstvo finansija razgovara sa više međunarodnih finansijskih institucija u vezi sa obezbjeđenjem kreditnih sredstava za finansiranje povećane budžetske potrošnje zbog sanacije posljedica pandemije koronavirusa, kao i kreditnih linja za podršku privredi sa EBRD, EIB, KfW. Modeli podrške privredi se još razmatraju i vidjećemo u trećem paketu mjera koji model će biti najviše zastupljen. Sa predstavnicima Evropske komisije razgovaramo u vezi sa odobrenjem mikrofinansijske pomoći susjednim i zemljama iz procesa proširenja, koja bi bila odobrena u formi zajma. Konačan iznos i uslovi pod kojima će zajam biti odobren biće definisani u narednom periodu”, odgovorio je Radunović poslaniku DF-a Branku Raduloviću kojeg je zanimalo da li je upućen zahtjev EK i finansijskim institucijama za dobijanje povoljnijih bespovratnih finansijskih sredstava.

42 odsto BDP-a je lanjski spoljnotrgovinski deficit koji je iznosio je 2,1 milijardu. Ukupna robna razmjena je tri milijarde, od čega je uvoz oko 2,6 milijardi. Srbija je prvi partner u izvozu i uvozu

Radulović je pitao i da li je Ministarstvo kreditorima tražilo reprogram duga. “Reprogram je krajnja opcija jer država sada sve svoje obaveze redovno izmiruje”, kazao je Radunović.

Ministar je rekao da iduće godine pristiže vraćanje obaveza države i opština od 502,2 miliona eura, od čega je 409,1 milion glavnica, a ostatak kamata. “U 2022. imamo povoljniju situaciju - 326,2 miliona eura vraćamo, od čega je 252,2 miliona glavnica, a 2023. 253,6 miliona od čega je glavnica 185,4 miliona”, dodao je Radunović.

Bonus video: