Knežević: Realni gubitak je neprocjenjivo iskustvo

David Knežević iz Agencije WAT pojasnio je da je finansijski gubitak studenata koji nisu otputovali u SAD 199 dolara

2454 pregleda 1 komentar(a)
Upoznavanje različitih kultura najveća prednost progarama, Foto: WAT
Upoznavanje različitih kultura najveća prednost progarama, Foto: WAT

Pojavom pandemije koronavirusa poremetili su se planovi crnogorskih studenata da učestvuju u ljetnjoj kulturnoj razmjeni u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) - Summer Work and Travel.

David Knežević iz Agencije WAT kazao je “Vijestima” da je realan gubitak crnogorskih studenata, koji ove godine nijesu otputovali u SAD, nemogućnost da iskuse američku kulturu, usavrše jezik, steknu prijatelje iz SAD i upoznaju vršnjake iz drugih zemalja svijeta, nauče mnogo i obiđu puno uzbudljivih mjesta koje, da nije ovog programa, većina njih ne bi uspjela da vidi.

On poručuje i da, što se tiče finansijskog gubitka, on nije veći od 199 dolara.

Knežević je pojasnio da je došlo do nesporazuma u komunikaciji s pojedinim studentima i njihovim roditeljima, koji su se ranije požalili „Vijestima“ da agencije navodno zadržavaju više novca nego je to ugovoreno i da je to stvorilo atmosferu u kojoj se gubi povjerenje, stvarni smisao i benefit ovog programa.

“Prava istina je da je studentima koji su uplatili program ponuđeno da se sredstva u potpunosti iskoriste čim se steknu uslovi za ostvarenje programa - što vjerujemo da će biti na ljeto 2021. Vjerujemo da javnost razumije da u uslovima kovid-19 pandemije niti je bezbjedno niti je poželjno putovati i boraviti van matične zemlje nekoliko mjeseci. Ukoliko student ne želi da iskoristi sredstva za boravak na programu sljedećeg ljeta, može da otkaže učešće u programu i pokrene refundaciju sredstava, gdje se zadržava 399 dolara. Ako poželi da se prijavi neke naredne godine, student može da koristi polovinu tog novca. Dakle, stvaran finansijski gubitak studenata je 199 dolara, što je njima i njihovim roditeljima još jednom predočeno”, kazao je Knežević „Vijestima“.

Bonus video: