Mašine starog DKP krenule za Bujanovac, bivši radnici se sad nadaju poštenom suđenju

“Mi već sedam godina vodimo bitku za pravdu i napokon vjerujemo da su se stekli uslovi končno da ostvarimo pravo na zakonito suđenje. Samo to tražimo, jer smo u dosadašnjim postupcima priložili bezbroj dokaza za nezakonito postupanje svih aktera u pljački DKP-a”, istakao je Knežević

9166 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Iz hala bivše državne proizvodne fabrike cigareta, likvidiranog Duvaskog kombinata, kojim sada gazduje građevinska kompanija Zetatragnja, jutros su prema Duvanskoj industriji Bujanovac - ka jugu Srbije, krenula tri kamiona sa dijelom proizvodnih mašina koje je država prodala u prvoj polovini ove godine.

Bivši radnici okupljeni u Udruženju za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a koje zastupa Žarko Knežević kazao je “Vijestima” da se radi o “otimačini posljednjih kapi truda i znoja generacija, u interesu države i zaposlenih, koje su se od 1903. do 2010. (kada je pokrenut stečaj) ugrađivale u DKP”.

Saznajemo nezvanično da se radi o prva tri kamiona od ukupno oko 20 koji će u narednom periodu odvoziti prodatu opremu.

“Mi već sedam godina vodimo bitku za pravdu i napokon vjerujemo da su se stekli uslovi končno da ostvarimo pravo na zakonito suđenje. Samo to tražimo, jer smo u dosadašnjim postupcima priložili bezbroj dokaza za nezakonito postupanje svih aktera u pljački DKP-a”, istakao je Knežević.

Šta je prodato

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” je rečeno da je nakon sprovedenog postupka prodaje, obavljenog 23. decembra 2019, Duvanska industrija iz Bujanovca kupila šest pokretnih stvari, na osnovu zaključenog ugovora 2. marta ove godine, a da je kupac zaključno sa 11. septembrom 2020. godine, platio 579.006,20 eura.

Prodata je Linija za pripremu duvana – LEGG za 105.624,75 eura, 2 Vlagomjera po 2.295,97 eura, Sušnica za 38 eura, Aparat za destilaciju za 19,53 eura, kao i Linija za pripremu duvana COMAS za 468.731,97 eura.

Ova pokretna imovna postala je vlasništvo države, nakon što se Ministarstvu finansija obratio Novi Duvanski kombinat dopisom od 19. jula 2017.(odnosno investitor BMJ Industries FZ – LLC iz UAE sa kojim je sklopljen Ugovor o dokapitalizaciji Novog DKP) da mu ta imovina nije potrebna za potrebe nove fabrike.

„Duboko vjerujemo da je došlo vrijeme za pravdu i da će na kraju svi koji su učestvovali u pljački DKP-a (a za sve imamo dokaze) odgovarati krivično-pravno“, naglasio je Knežević tvrdeći da je dio te priče i „nezakonito osnivanje Novog DKP-a“.

O čitavom slučaju već dvije godine se nije izjasnio Ustavni sud. Pred Vrhovnom sudom sa zakašnjenjem od četiri godine i osam mjeseci tek nedavno se našao zahtjev za reviziju sudskog postupka koji se ticao pokretanja stečaja u starom preduzeću.

Bonus video: