Novčana kazna za odvoz rude

S druge strane, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u prvoj polovini maja ove godine, odbacilo je krivičnu prijavu bivših radnika Rudnika boksita u stečaju protiv “Vector System Security” i njenog direktora zbog sumnje u “nedozvoljenu trgovinu, zloupotrebu službenog položaja i krađu zaštićenog dobra” - rude crvenih boksita sa nekadašnjeg sindikalnog placa

5086 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Sud za prekršaje u Nikšiću kaznio je preduzeće Vector System Security (VSS) 1.000 eura i direktora firme Ratka Popovića 500 eura zbog odvoženja otpada rude boksita sa bivšeg sindikalnog placa Rudnika boksita u stečaju početkom decembra prošle godine.

Presuda je pravosnažna od 19. avgusta ove godine.

“Prilikom određivanja vrste i visine kazne od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih sutkinja je cijenila prihvatanje odgovornosti predstavnika okrivljenog pravnog lica i branioca okrivljenog direktora (Ratka Popovića) za predmetni prekršaj”, napominje se, između ostalog, u odluci sutkinje za prekšaj Biserke Jovanović, koju su bivši radnici Rudnika boksita u stečaju dobili u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

S druge strane, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u prvoj polovini maja ove godine, odbacilo je krivičnu prijavu bivših radnika Rudnika boksita u stečaju protiv “Vector System Security” i njenog direktora zbog sumnje u “nedozvoljenu trgovinu, zloupotrebu službenog položaja i krađu zaštićenog dobra” - rude crvenih boksita sa nekadašnjeg sindikalnog placa.

“Postavlja se pitanje kako neko ko ima samo pravo korišćenja može da izveze rudu boksita što samo od početka potvrđuje da su rudari u pravu i da je sve oko placa nelegalno. Očekujemo brzo i odgovor sudije za istragu”, rekli su “Vijestima” predstavnici bivših rudara.

Članovi Odbora bivših radnika Boksita smatraju da je krajem prošle godine došlo do “nelegalnog otuđivanja rude” i da je oštećeno 250 bivših zaposlenih.

Bonus video: