Ko je na listi najvećih poreskih neplatiša: Prodali turbine za Možuru, ostali državi dužni devet miliona

“Spic Ronghe Internacional Montenegro Limited” je pod istragom tužilaštva zbog afere “Možura”. Kompanije Dragana Brkovića duguju za porez 18,3 miliona eura, nijesu u stečaju iako je ugovor o reprogramu raskinut prije oko dvije godine

25334 pregleda 143 reakcija 19 komentar(a)
Vjetroelektrana “Možura” kod Ulcinja, Foto: Gov.me/Saša Matić
Vjetroelektrana “Možura” kod Ulcinja, Foto: Gov.me/Saša Matić

Kompanija “Spic Ronghe Internacional Montenegro Limited”, koja je pod istragom crnogorskog tužilaštva zbog afere “Možura”, dužna je za porez 8,96 miliona eura, pokazuju podaci o najvećim poreskim dužnicima koje je juče objavila Poreska uprava.

Ova kompanija, čiji je vlasnik istoimena firma iz Hong Konga, nabavljala je turbine i drugu opremu vrijednu preko 40 miliona eura za firmu „Možura wind parka”, koja je investitor izgradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Tokom aprila ove godine, kako je Specijalno državno tužilaštvo saopštilo u avgustu, formiran je predmet u vezi sa poslovanjem „Možura wind parka”, a koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV), u iznosu od 6.942.447,87 eura.

Taj iznos PDV-a je prikazan na osnovu nabavke opreme od firme “Spic Ronghe Internacional Limited”, a čija je ukupna vrijednost iznosila 40.001.723 eura.

Među velikim poreskim dužnicima, osim MA, strane i Brkovićevih kompanija, nalaze se “Tehnoput” sa šest miliona eura, “Željeznički prevoz” sa pet miliona, Rudnik uglja koji je u reprogramu sa 3,9 miliona, “Plantaže” sa 3,1 milion...

SDT je, tada je saopšteno, provjeravala i transfere novca ovih dviju firmi, koji su realizovani na osnovu ugovora o finansijskom lizingu, ugovora o zajmu i ugovora o kupoprodaji proizvoda, a radi provjere osnova sumnje za postojanje - utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i krivičnog djela pranje novca.

Direktor firme “Spic Ronghe Internacional” iz Podgorice je Rajko Stanišić. On je istovremeno i ovlašćeni zastupnik kompanije “China road i Bridge corporation”, koja gradi dionicu auto-puta Podgorica-Mateševo. Stanišićeva fima je prijavljena na istoj adresi u “Capital plazi”, kao i “Možura wind park”, samo na drugom spratu.

MA predvodi dužnike

Pojedinačno najveći poreski dužnik za poreze i doprinose u oktobru je državni avio-prevoznik “Montenegro erlajns” (MA) sa iznosom duga od 14,4 miliona eura.

Ova kompanija je dobila od Vlade spornu državnu pomoć od ukupno 43 miliona eura ove godine, a sa dijelom tog iznosa od deset miliona eura je u avgustu smanjila dug Poreskoj upravi.

Kompanije iz grupe “Vektra” Dragana Brkovića državi za porez duguju 18,3 miliona eura. Sa svim njegovim kompanijama je raskinut ugovor o reprogramu poreskih obaveza, ali se poreski dug i dalje ne naplaćuje niti im je uveden stečaj.

Ne naplaćuju se dugovi od Brkovićevih kompanija
Ne naplaćuju se dugovi od Brkovićevih kompanijafoto: Luka Zeković

“Vektra Jakić” duguje 9,7 miliona eura, a sa njom je ugovor o reprogramu raskinut prije dvije i po godine.

Sa ostalim kompanijama je reprogram raskinut prije oko godinu i po, ali one i dalje duguju - “Vektra Montenegro” 5,2 miliona, “Vektra Boka” 3,2 miliona i “Vektra optel” 236 hiljada eura.

Među drugim velikim poreskim dužnicima su “Tehnoput” šest miliona eura, “Željeznički prevoz” pet miliona eura, Rudnik uglja koji je u reprogramu 3,9 miliona, “Plantaže” 3,1 milion, “Održavanje željezničkih voznih sredstava” 2,9 miliona, “Vuk petrol” tri miliona, “A-KOP” 2,9 miliona, “Family shop” 2,8 miliona, “Izbor” Bar 2,3 miliona, “Fab live” dva miliona, “Cijevna komerc” 1,8 miliona...

To su ukupni poreski dugovi sa obje crne liste Poreske uprave o najvećim neplatišama.

Obaveze svih 100 najvećih dužnika za poreze i doprinose na lična primanja iznose 52,82 miliona eura, a onih sa liste od 200 dužnika za ostala poreska dugovanja - 78,26 miliona.

Bonus video: