Falični projekat uzima državi još milion eura

Nedostaci i neusaglašenosti u revidovanom projektu za školu u Bijelom Polju dovode do dodatnih radova. Uprava inicirala oduzimanje licenci

24526 pregleda 81 reakcija 5 komentar(a)
Dodatni radovi koštaju budžet zbog faličnog revidovanog projekta, Foto: Shutterstock
Dodatni radovi koštaju budžet zbog faličnog revidovanog projekta, Foto: Shutterstock

Državna Uprava javnih radova (UJR) oglasila je 30. oktobra ove godine tender za dodatne radove na izgradnji Osnovne škole i škole za osnovno muzičko obrazovanje “Dušan Korać” u Bijelom Polju u iznosu od 850.000 eura, odnosno 1.028.500 eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Prvobitni ugovor o izvođenju radova zaključen je 12. marta 2019. godine sa bjelopoljskom firmom “Unipred” kojom gazduje Savo Lukić.

Lukićeva firma trebalo je, prema onom što je ugovoreno, da realizuje ovaj projekat za 5,38 miliona eura u roku od 26 mjeseci od uvođenja njegove firme u posao.

“U toku radova izvođač - “Unipred” je ukazao stručnom nadzoru „Nik com“ iz Nikšića na nedostatke i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu, o čemu je nadzor, u skladu sa zakonskim obavezama, obavijestio Upravu javnih radova. Ovi nedostaci doveli su do pojave viškova i dodatnih radova, zbog čega su urađene i revidovane izmjene projektne dokumentacije koje se odnose na fazu mašinskih instalacija, građevinskih i zanatskih radova”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave, kojom rukovodi Rešad Nuhodžić.

Iz Uprave naglašavaju da su zbog nedostataka u tehničkoj dokumentaciji, na koje su ukazali izvođač i stručni nadzor, uputili zahtjev Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje da se razmotri mogućnost ukidanja licenci privrednim društvima i ovlašćenim inženjerima koji su učestvovali u izradi i reviziji projektne dokumentacije.

Ko je radio reviziju

Ugovor o reviziji glavnog projekta zaključen je 30. oktobra 2013. sa konzorcijumom „Ing invest“ Danilovgrad, „Itea“ Herceg Novi, “Geoprojekt“ Podgorica i “Institut Sigurnost“ Podgorica.

Danilovgradska firma “Ing invest”, čiji je gazda Ilija Radulović, nosilac je konzorcijuma revidenta projekta.

“Ing invest” je nosilac konzorcijuma - revidenta glavnog projekta. U konzorcijumu za izradu glavnog projekta bio je i Đukanovićev RZUP

“Ing invest” se pojavljuje u više faličnih projekata, zbog kojih država mora da plaća dodatne radove, a o kojima su “Vijesti” pisale prethodnih dana.

Glavni projekat za školu u Bijelom Polju izradio je konzorcijum - “Arhing inženjering” Bijelo Polje, profesora Rifata Alihodžića, i Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) Aca Đukanovića, brata predsjednika države. Ugovor sa tim konzorcijumom potpisan je 16. novembra 2011.

“Zbog promjene zakonske regulative, koja je uslijedila u periodu nakon završetka izrade glavnog projekta, kao i njegovog usklađivanja sa Pravilnikom o načinu izrade, razmjeri i sadržini tehničke dokumentacije, tokom 2017. i 2018, „Arhing inženjering“ je izvršio preprojektovanje, a “Ing invest” reviziju preprojektovanog glavnog projekta”, objasnili su iz UJR.

Obesmišljava li se nabavka

U UJZ dodaju da se u toku sprovođenja postupaka javnih nabavki i realizacije projekata, koji se finansiraju u skladu sa Zakonom o budžetu, “u potpunosti pridržavaju Zakona o javnim nabavkama, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i druge propisane regulative”.

Na pitanje da li se dodatnim radovima obesmišljava na neki način i prvobitna nabavka, konkurentska ponuda koja je bila na prvom tenderu za izvođenje radova, ali i sama procijenjena vrijednost ukupnih radova UJR (5,6 miliona eura), iz institucije kojom rukovodi Nuhodžić su odgovorili:

“Kao što smo naveli, ugovaranje neophodnih dodatnih radova, kao posljedica izmjene projektne dokumentacije, u konkretnom slučaju, planirano je kroz otvoreni postupak javne nabavke na koji mogu da se prijave svi zainteresovani učesnici i za navedene radove kroz jasno definisan postupak javne nabavke dostave tendersku ponudu”.

Uprava: Nije do nas

Na pitanje da li će u Upravi javnih radova, zbog pogrešnog ili neodgovornog planiranja ove nabavke možda neko snositi odgovornost, iz ove institucije su odgovorili:

“Procijenjena vrijednost javnih nabavki za izvođenje radova određuje se na osnovu projektne dokumentacije. Sastavni dio revidovanog glavnog projekta, kako je to i regulisano zakonskom regulativom iz ove oblasti, je predmjer i predračun radova. Na osnovu predmjera i predračuna radova, koji je sastavni dio revidovanog glavnog projekta izgradnje škole u Bijelom Polju, planirana je i predmetana javna nabavka za radove na izgradnji škole tako da se ne može govoriti o odgovornosti bilo koga u UJR zbog pogrešnog ili neodgovornog planiranja ove nabavke”.

Zbog faličnih projekata, za dodatne radove na izgradnji novog kompleksa i kampa na Zlatici u Podgorici za potrebe specijalnih policijskih snaga SAJ i Posebne jedinice policije (PJP) država će platiti još 979 hiljada sa PDV-om, za Dom starih u Podgorici 729 hiljada eura...

Koliko je do sada plaćeno i šta je ostalo da urade

Na pitanje koliko je UJR do sada isplatila novca građana “Unipredu” za izvedene radove i šta još konkretno treba da se uradi, iz Uprave su saopštili da su 12. marta 2019. zaključili ugovor o izvođenju radova sa “Unipredom”, i da je do danas je na tom projektu realizovan 2.938.341 euro.

“Preostali su radovi na fasadi, postavljanju dijela bravarije, izrada dijela armirano-betonske pasarele, montaža elektroinstalacija jake i slabe struje, mašinskih instalacija grijanja, ventilacije i sprinkler instalacija, malterisanje, keramički, podopolagački i molersko-farbarski radovi, postavljanje unutrašnjih vrata i sanitarija i opremanje objekta, nakon čega će uslijediti rušenje postojeće zgrade i uređenje terena”, precizirali su iz UJR.

Bonus video: