Smolović kupio zemlju kod Centra za posjetioce?

“Došli smo do podataka da Smolovićeva porodična firma “Imperijal”, izvodi skoro sve građevinske radove, koji se tiču investicija projekta turističke valorizacije Đalovića pećine sa okolinom kao podizvođač”, kazao je Mekić

15239 pregleda 53 reakcija 37 komentar(a)
Petar Smolović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Smolović, Foto: Vlada Crne Gore

Porodična firma “Imperijal”, koju vodi Vojislav Vojo Smolović, brat predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, kupila je ogromnu zemlju i objekte preko puta budućeg Centra za posjetioce na obali rijeke Bistrice u Bijelom Polju, koji se gradi u okviru projekta valorizaciije Đalovića pećine”, saopšteno je iz NVO “Euromost”.

Predstavnik te NVO Almer Mekić je kazao da uvidom u dokumenta može vidjeti da je ova porodična firma vlasnik livada, pašnjaka, porodične zgrade i drugih objekata pod brojem 36,37/1,37/2,37/3,38/1,38/2,39/1,39/2,40/1koje se nalaze na KO Kostenica, koji se nalazi preko puta parcele 461/1 KO BISTRICA na kojoj su se počeli izvoditi radovi Centra za posjetioce”, kazao je Mekić. On je kazao da se iz izvoda Uprave za nekretnine vidi da je osnov sticanja imovine Smolovićeva porodična firma stekla kupovinom i da je imovina upisana 26. oktobra 2020. godine, kako je naveo, “usred velike pandemije virusa korone, kao i velike ekonomske krize u Bijelom Polju”.

Dio parcela koje je kupio Smolović
Dio parcela koje je kupio Smolovićfoto: Euromost

“Došli smo do podataka da Smolovićeva porodična firma “Imperijal”, izvodi skoro sve građevinske radove, koji se tiču investicija projekta turističke valorizacije Đalovića pećine sa okolinom kao podizvođač”, kazao je Mekić.

Smolović je te tvrdnje demantovao.

“Kada sam postao predsjednik opštine u maju 2016. izašao sam potpuno iz vlasništva i iz upravljanja “Imperijalom”. “Imperijal” nema, niti je ikad imao, ijedan posao sa državom ili Opštinom, niti je ikada kupovao od države ili Opštine, da sam ja to čuo. Kad kupujete, kupujete od privatnih vlasnika. Ali to treba pitati “Imperijal”. Svu imovinu predsjednika Smolovića možete vidjeti na sajtu Agencije za antikorupciju, u kojoj je prijavljena u skladu sa Zakonom. Predsjednik Smolović nema vlasničkih udjela u privrednim društvima, niti je u poslednje vrijeme kupovao bilo kakva zemljišta. Pisanja navedenih portala su pokušaj vršenja pritisaka. Istrage koje se vode o mogućim zloupotrebama u pojedinim NVO za koje smo saznali iz medija, koje vjerujući u profesionalnost nadležnih državnih organa nećemo komentarisati”, saopšteno je iz Smolovićevog kabineta.

 Smolovićeva imovina, izvod iz katastra
Smolovićeva imovina, izvod iz katastrafoto: Euromost

Petar Smolović je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, do 10. oktobra 2017. godine bio jedan od dva suvlasnika “Imperijala”, sa 50 odsto vlasništva, dok je drugu polovinu imao njegov brat Vojislav. On je, u međuvremenu, napustio firmu koju je preuzeo njegov brat Vojislav. Preduzeće “Imperijal” postoji više od 20 godina, a iz menadžmenta je, kako je pojasnio Smolović, izašao stupanjem na političku funkciju, u maju 2016. godine.

Bonus video: