Građani Crne Gore imaju veliko povjerenje u viziju budućnosti bez duvanskog dima

Godina je bila izuzetno teška i nepredvidiva, sigurno najteža u mojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

41629 pregleda 0 komentar(a)
Lazović, Foto: Filip Moris
Lazović, Foto: Filip Moris

Mnogo puta smo u godini iza nas čuli „kad sve ovo prođe, drugačije ću..“, ali nas je neizvjesna, globalna situacija sa pandemijom, podsjetila da je promjena u stvari jedina konstanta te da nas izazovi navode da planiramo sve što ćemo u budućoj, 2021. zaista i uraditi drugačije. U našem slučaju, kompanija Filip Moris (Philip Morris International) već punih 15 godina bukvalno živi promjene, naš poslovni model odavno nije „business as usual“, uložili smo znanje i povjerenje u naučno – istraživačke procese i sve to činimo odgovorno prema društvu, zajednici u kojoj poslujemo i našim korisnicima, kojih je u Crnoj Gori iz dana u dan sve više, izjavio je u novogodišnjem intervjuu za Vijesti Srđan Lazović, generalni direktor kompanije Filip Moris za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Kako biste ocijenili godinu na izmaku?

Godina je bila izuzetno teška i nepredvidiva, sigurno najteža u mojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Sa druge strane, ovo je bila i godina u kojoj sam najviše i naučio i gdje sam nebrojeno puta imao priliku da se uvjerim u sposobnosti tima koji predvodim. Zaista sam ponosan na njih i rezultate koje su, s obzirom na eksterne okolnosti, postigli. Ekonomski efekti koje je pandemija koronavirusa donijela sa sobom nisu zaobišli ni duvansku industriju. Tržište tradicionalnih cigareta je ove godine bilo pod ogromnim pritiskom, kako zbog velikog učešća nelegalne trgovine tako i zbog jako loše sezone koja nije donijela planirane turiste, samim tim ni očekivanu potrošnju u odnosu na projekciju koja se, po pravilu, pravi mnogo ranije. Sa druge strane, drugu polovinu godine je obilježio dolazak IQOS-a na lokalno tržište i to je trenutak na koji sam izuzetno ponosan jer duboko vjerujem da isti označava prekretnicu za duvansku industriju u Crnoj Gori, kao što je uostalom bio i prekretnica na drugim tržištima na kojima se pojavio prije Crne Gore.

S obzirom na koronu, kako ocjenjujete trenutak dolaska IQOS-a na lokalno tržište?

Iako je bilo neophodno mnogo stvari iskoordinirati prije samog lansiranja, iskustvo u posljednjih pola godine je pokazalo da je IQOS došao u pravom trenutku na lokalno tržište. Kada smo utvrdili da su se stekli svi uslovi da Crnu Goru povedemo putem budućnosti bez duvanskog dima, IQOS je već imao snažno povjerenje kod potencijalnih korisnika i to se vrlo brzo odrazilo i na sve veći broj odraslih pušača koji su se do sada u potpunosti odrekli cigareta i prešli na bolju opciju. U svijetu do sada ima oko 16,4 miliona korisnika IQOS-a što je sjajan rezultat imajući u vidu da IQOS postoji svega nekoliko godina. Upravo zbog toga što smo, uvjeren sam, jasno govorili o tome šta je IQOS – inovacija u duvanskoj industriji, naučno ispitan uređaj koji je baziran na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duvana, koji nije bez rizika ali čijim je korišćenjem izloženost organizma štetnim materijama značajno smanjena u poređenju sa pušenjem cigareta. Kao neko ko vuče svoje porijeklo iz ovih krajeva i dobro poznaje lokalno tržište i potrošače, nisam imao ni najmanju dilemu da će sofisticirani lokalni potrošači razumijeti na pravi način razliku između IQOS-a i nastavka pušenja klasičnih cigareta. Ponosan sam što građani Crne Gore prije svega razumiju zašto su napravili ovu promjenu i već sada imamo pravu armiju korisnika koji su svjesni da je pušenje cigareta štetna navika, a IQOS bolja alternativa u odnosu na cigarete, da je riječ o našoj ciljanoj grupi korisnika jer je uređaj namijenjen isključivo punoljetnim pušačima, te da su spremni da podrže kategoriju bezdimnog, duvanskog proizvoda koji je pouzdan i koji je u svijetu do sada prisutan na više od 60 tržišta, a od ljeta ove godine napokon i u Crnoj Gori.

Lazović
Lazovićfoto: Filip Moris

U jeku pandemije dobili ste saglasnost Američke agencije za hranu i ljekove (FDA) da je riječ o proizvodu modifikovanog rizika. Šta to konkretno znači za ovdašnje korisnike?

Da, svega mjesec nakon lansiranja u Crnoj Gori dobili smo potvrdu nečega što smo sa nestrpljenjem iščekivali duže vrijeme. Američki FDA je, kao jedna od najrespektabilnijih institucija u oblasti javnog zdravlja globalno, tokom 2020. imala pune ruke posla sa proučavanjem i davanjem mišljenja za promet vakcina protiv koronavirusa. Pod klauzulom ’hitno’ rješavali su probleme koje je izazvala nezapamćena zdravstvena kriza, a istovremeno su se pobrinuli i za rješavanje drugih, gorućih problema, takođe u interesu javnog zdravlja. Ljetos je FDA naš uređaj IQOS klasifikovala kao proizvod modifikovanog rizika i utvrdila da je izloženost organizma štetnim materijama prilikom upotrebe ovog proizvoda značajno smanjena u odnosu na cigarete. To znači, a citiraću Miča Zelera, direktora Centra za kontrolu duvana pri FDA, da naučna dokumentacija, koju smo podnijeli ka Agenciji, pokazuje da informisanje korisnika „može da pomogne odraslim pušačima da naprave ovu promjenu, odreknu se cigareta i smanje izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ovu opciju“. Dakle, o boljoj opciji ne govorimo samo mi, govore naučni dokazi, više od 400 vrhunskih svjetskih naučnika iz preko 30 naučnih disciplina koji su radili na istraživanju i razvoju ovog uređaja u istraživačkim centrima u Nojšatelu i Singapuru i sve češće govore relevantne institucije u svijetu koje IQOS vide kao dio rješenja, a ne problema za više od milijardu pušača koliko ih danas ima u svijetu.

Sve više zemalja širom svijeta poseže za konceptom smanjenja štete, o kakvim novinama je zapravo riječ?

Preko 15 godina sam u duvanskoj industriji, ali nikada do sada nisam vidio bolju šansu da duvanski dim zauvijek ostavimo iza sebe. To naravno zavisi i od regulatora koji, čini se, polako prave jasnu distinkciju između cigareta i novih kategorija proizvoda koji smanjuju štetu, ali naravno nisu bez rizika jer izazivaju zavisnost. Istovremeno, sada je više nego jasno da razne restriktivnije mjere i kontrole zabrane pušenja širom svijeta, pa ni uobičajene nikotinske zamjenske terapije nisu pokazale očekivani rezultat, jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i dalje ima 1,1 milijarda pušača u svijetu i ta ista brojka, na bazi prostih demografskih trendova, će se zadržati i 2025. Pored pomenutog FDA, koji će nastaviti da kontroliše tržište i proučava i druge proizvode koji su podnijeli zahtjev za autorizaciju, ljekari će u Velikoj Britaniji pušačima, koji ne ostave cigarete, preporučiti alternative, u Australiji se nikotinski proizvodi kreću prepisivati na recept, dok su u Japanu naročito popularni proizvodi bazirani na tehnologiji zagrijavanja duvana. Zato za Crnu Goru u timu volimo da kažemo kažemo da ima sve preduslove da postane naš „novi Japan“, zato što je jedno od najmlađih tržišta na kojima je do sada lansiran IQOS, a ima snažnu svijest kod korisnika, kao na zrelijim tržištima poput Japana, gdje smo prije pet godina pokrenuli našu viziju.

Kakva su Vaša očekivanja za narednu, poslovnu 2021?

Kao rođeni optimista, želim da vjerujem da će nas vakcina uvesti u brz početak kraja ove pandemije zbog koje smo i na svojoj koži svi osjetili i vidjeli kako sa lakoćom čitav svijet i ekonomije padaju zbog nečije nepažnje, neodgovornosti i neispitanih proizvoda. Duboko se nadam se da je ova skupo plaćena lekcija naučena, a ispit položen te da se već sada vidi opreznost potrošača koji, više nego ikad čini mi se, promišljaju šta koriste, gdje kupuju i kome vjeruju.