U Udruženju banaka ćute, a tražili pomjeranje roka

Formalno-pravno ova dva zakona su stupila na snagu 1. januara i Centralna banka postupa po njima, odgovaraju iz CBCG

5814 pregleda 0 komentar(a)
Tješnja saradnja regulatora i banaka o dva zakona: Sa jučerašnjeg sastanka u CBCG, Foto: Igor Šljivančanin
Tješnja saradnja regulatora i banaka o dva zakona: Sa jučerašnjeg sastanka u CBCG, Foto: Igor Šljivančanin

Sa stanovišta finansijske stabilnosti čija zaštita je u osnovnom mandatu Centralne banke, primjena zakona o kreditnim institucijama (bankama) i o sanaciji kreditnih institucija nema negativnog efekta. Formalno-pravno ova dva zakona su stupila na snagu 1. januara ove godine i CBCG postupa po njima.

To je zvanično saopšteno “Vijestima” juče iz vrhovne monetarne institucije u odgovorima na pitanja koje su posljedice nestupanja na snagu ovih zakona, da li to ugrožava finansijski sistem i da li CBCG postupa po rješenjima iz ova dva zakona.

Iz Udruženja banaka (UBCG) nijesu odgovorili “Vijestima” da li odlaganje primjene zakona ugrožava poslovanje banaka.

UBCG je tražilo odlaganje primjene ovih zakona do januara 2022. godine, jer su ocijenili da nisu spremni za primjenu i da bi to uticalo na poslovanje banaka, posebno zbog korona krize, što je Vlada prihvatila i pomjeranje roka je usvojila Skupština.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odbio da potpiše i ova dva sistemska zakona koja uređuju bankarsko poslovanje, a koje je Skupština usvojila krajem prošle godine sa, među ostalima, Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji. Nova sjednica parlamenta je zakazana za 20. januara kada će se samo glasati o zakonima koje predsjednik države, prema Ustavu, drugi put potpisuje. Izmjenama ovih zakona iz ekonomskog dijela, vraćenih Skupštini na ponovno glasanje, produživali su se rokovi bankama da se prilagode novim zakonskim obavezama u poslovanju, kao i privrednicima da pređu na elektronsku fiskalizaciju PDV računa od početka ove godine, a ko nije spreman - od sredine 2021. Sada sve obaveze za banke i privrednike važe od 1. januara bez dodatnih rokova za prilagođavanje.

Guverner CBCG Radoje Žugić sa saradnicima se juče sastao sa predstavnicima UBCG, gdje je razgovarano o dva zakona i dogovoreno je, piše u saopštenju CBCG sa sastanka, da u cilju usklađivanja poslovanja banaka sa tim sistemskim zakonima u narednom periodu uspostavi još frekventnija komunikacija regulatora i banaka”.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je, nakon sastanka sa Žugićem u nedjelju, saopštio da je prenio očekivanja guverneru da u novonastaloj situaciji treba da postupaju brzo i u skladu sa zakonom da bi se spriječila šteta koja može nastupiti zbog odluka Đukanovića.

Iz Poreske uprave nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” da li imaju probleme zbog toga što Zakon o fiskalizaciji nije stupio na snagu i koje su posljedice toga. Oglasili su se saopštenjem, uz poruku da će obezbjeđivati prelazak svih privrednih subjekata na sistem evidentiranja prometa preko e-fiskalizacije. Naveli su da je primjena zakona počela 1. januara i da će “dalje aktivnosti biti prilagođene shodno zakonskim odredbama koje budu donijete u nadležnim institucijama”.

Politika iznad ekonomije

Iz Unije poslodavaca (UPCG) kazali su “Vijestima” da situacija sa Zakonom o fiskalizaciji svjedoči da u državi ekonomija još nema primat nad politikom, čak ni u vanrednim okolnostima koje traju skoro 10 mjeseci i alarm su za hitnost u postupanjima i iznalaženju rješenja za probleme ozbiljno ugrožene privrede, a time i svih građana i države.

Podsjetil su i da su projekat fiskalizacije navodili kao jedan od najznačajnijih za evidenciju i naplatu poreskih prihoda. Ukazuju na tešku situaciju u kojoj je privreda zbog korona krize, pogotovo mali i srednji biznisi čija je održivost poslovanja ozbiljno dovedena u pitanje, pa je oni trebalo sa primjenom fiskalizacije da počnu od 1. jula. Podsjećaju da su tražili za sve privrednike odlaganje primjene zakona, između ostalog i zbog kratkog perioda za prilagođavanje poslovnih informacionih rješenja novim zahtjevima, dodatnih troškova...

UPCG je tražila Vladi da novi paket mjera za podršku privredi ima i subvencije za nabavku fiskalnih uređaja.

Bonus video: