Bivši rudari traže prijem kod Krivokapića i Abazovića

“Spor je pokrenut još 2017.godine i do danas nijesmo dobili odgovor. Sa placa je u drugu zemlju izvezeno 2.600 tona rude i to bez koncesije i bez odluke Bazelske konvencije. Radnici smatraju da Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, kao i Više državno tužilaštvo štite nekoga”, stoji u saopštenju za javnost Organizacionog odbora bivših radnika

6193 pregleda 4 komentar(a)
Sa ranijeg okupljanja, Foto: Svetlana Mandić
Sa ranijeg okupljanja, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita u stečaju tražiće hitan prijem kod predsjednika i potpredsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, zbog, kako su istakli, sporne prodaje placa i reakcije tužilaštva, na koju čekaju od 2017.godine, kao i zbog neisplaćenih otpremnina koje nije dobilo 128 radnika koje se penzionisalo.

Namjeravali su da se njih 20 okupi na pomenutom placu, ali im policija nije dala odobrenje, pa će zahtjev za okupljenjem ponoviti i ako ponovo ne dobiju dozvolu, poručili su da će se okupiti ispred Specijalnog tužilaštva u Podgorici.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je sindikalni plac, površine skoro 18,7 hiljada kvadrata, u martu 2017. za potraživanje sa kamatama od 171.978 eura, i isti preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”. Riječ je o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje.

“Spor je pokrenut još 2017.godine i do danas nijesmo dobili odgovor. Sa placa je u drugu zemlju izvezeno 2.600 tona rude i to bez koncesije i bez odluke Bazelske konvencije. Radnici smatraju da Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, kao i Više državno tužilaštvo štite nekoga”, stoji u saopštenju za javnost Organizacionog odbora bivših radnika.

Bivši radnici su u martu prošle godine podnijeli prijavu zbog sumnje u nelegalan odvoz rude sa placa i Osnovno državno tužilaštvo je tim povodom formiralo predmet. Iz firme “Vector System Security” je tada rečeno „Vijestima“ da je riječ o čišćenju placa i ravnanju terena na lokaciji koju su kupili i gdje bi trebalo da budu izgrađeni stambeni objekti. Rudarska inspekcija Ministarstva ekonomije, tokom decembra 2019. godine, privremeno je prekinula radove na čišćenju bivšeg sindikalnog placa i odvoz materijala sa terena.

„Privredni sud ne doпosi odluku povodom potraživaja zaostalih plata iako je Apelacioni sud donio odluku u korist radnika. Radnici koji su ulagali u stambeni fond i po 40 godina ostali su bez ičega. Oni koji su pоšli u penziju, a пjih je 128, traže otpremnine jer su u penziju pošli bez ijednog centa. Sva Crna Gora treba da zna da su radnici 'Boksita' opljačkani“, stoji u saopštenju.

Oko 260 bivših rudara, kako tvrde, nijesu riješili stambeno pitanje.

„Među ovim radnicima ima i onih koji su sada па Birou za zapоšljavanje i ne primaju niti materijalno osiguranje, niti im je obezbjeđeno korišćenje socijalnog osiguranja. Među radnicima se nalaze i tri majke, koje su ostvarile i pravо na nadoknadu, a kojima su na brutalan nаčin i ta prava oduzeta“, zaključuje se u saopštenju.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine.

Bonus video: