Moratorijum na kredite za 111 ugroženih djelatnosti

Građani kojima je plata smanjena više od 10 odsto mogu produžiti otplatu kredita za pet godina

18168 pregleda 107 reakcija 5 komentar(a)
Pomoć za mikro,mala i srednja preduzeća: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Pomoć za mikro,mala i srednja preduzeća: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centralna banka (CBCG) usvojila je novi paket mjera pomoći u cilju suzbijanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa kojim je proširila spisak djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita, dok je građanima kojima je plata smanjena više od 10 odsto omogućen duži rok otplate kredita za pet godina.

Iz CBCG je juče saopšteno da na spisku ima ukupno 111 prioritetnih djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita na koji su dodali sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama. Nije navedeno koje su to djelatnosti koje su zajedno sa bankarima identifikovane kao ugrožene.

“Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom ‘pripreme turističke sezone’, odnosno ‘usluge pružanja smještaja i ishrane’” saopšteno je iz CBCG.

Među ugroženim djelatnostima koje je Vlada utvrdila novim paketom mjera, obuhvaćene su i predškolsko obrazovanje, djelatnost dnevne brige o djeci, izvođačke umjetnosti, umjetniško stvaralaštvo, rad umjetničkih ustanova, fitnes centri, djelatnost zabavnih parkova, djelatnost putničkih agencija, hotel i sličan smještaj...

Iz CBCG su pojasnili da je novi šesti paket mjera pomoći usmjeren prvenstveno ka mikro, malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju više od 75 odsto ukupnog zaposlenih, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

Građanima je omogućeno produženje roka otplate kredita za najviše pet godina kojima je zarada smanjena više od 10 odsto kao posljedica epidemije.

Uz to, omogućava se korišćenje moratorijuma do šest mjeseci u slučajevima kada se produženjem roka otplate od pet godina ne može očuvati neopterećeni dio zarade.

Bankama je data mogućnost da, pri procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita i raspoređivanja stavki aktive u odgovarajuću klasifikacionu grupu, mogu za vrijeme trajanja odluke da isključe finansijske pokazatelje korisnika kredita koji se odnose na 2020. godinu (profitabilnost, likvidnost, kapitalizovanost, zaduženost i novčani tokovi u toj godini).

Nove mjere su definisane kroz izmjene i dopune odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja pandemije koronavirusa na finansijski sistem.

Bonus video: