Statis i Pua u minusu 8,8 miliona eura

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan”, „Vile Miločer” i hotela „Kraljičina plaža”, koji ističe 2049. godine.

15812 pregleda 188 reakcija 7 komentar(a)
Da li je trgovina akcijama na berzi kršenje zakona: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Da li je trgovina akcijama na berzi kršenje zakona: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Kompanija Adriatic properties, u vlasništvu biznismena kinesko-malezijskog porijekla Vei Seng Pua i grčkog biznismena Petrosa Statisa, zakupac elitnog ljetovališta “Sveti Stefan - Miločer”, prošlu godinu je završila sa gubitkom od 8,8 miliona eura, pokazuju rezultati iz izvještaja o finansijskom poslovanju koji je objavljen na sajtu Uprave prihoda.

Dvojica biznismena prošle godine u Crnoj Gori imali su gubitak od 16 miliona eura, jer osim milionskog gubitka od izdavanja „Svetog Stefana“ i njihova druga kompanija “Maestral hotels & Casino” koja upravlja elitnim hotelskim kompleksom „Maestral“ u Pržnu imala je misnus od 7,2 miliona.Statis i Pua imaju crnogorski pasoš.

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan”, „Vile Miločer” i hotela „Kraljičina plaža”, koji ističe 2049. godine.

Ugovori o višedecenijskom zakupu najelitnijih hotelskih kompleksa i obale zaključeni su 2007. godine sa dvije državne hotelske kompanije - „Budvanska rivijera“ i HTP „Miločer“. Skupština je prije šest godina, uz podršku poslanika Pozitivne, izglasala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” sa 30 na 42 godina. Zakup hotela „Kraljičina plaža” produžen je sa 30 na 42 godine, dok je zemljište u Miločerskom parku, na kome se gradi novi hotel „Kraljičina plaža” i depadansi sa 66 stanova za tržište dato na 90 godina zakupa.

Iako se u Centralnom registru privrednih subjekata kao osnivač „Adriatic properties“ navodi kompanija „Aidway investments limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, javnosti nije poznato ko stoji iza te kompanije, da li su to samo Pua i Statis, bliski predsjedniku države Milu Đukanoviću ili ima neko od domaćih biznismena.

„Adritic propertis”, kako se navodi u finansijskom izvještaju, prethodnih godina je uvijek poslovao sa gubitkom, koji je 2019. bio 4,3 miliona, a godinu prije toga 6,1 milion. Ukupni gubitak kompanija sada se „popeo“ na 104 miliona. Imovina kompanije je procijenjena je na 48 miliona, pet miliona više nego što je bila 2019. godine. Prihodi kompanije lani su bili 3,1 milion i za deset miliona su manji nego što su bili 2019. godine.

„Adriatic properties“ užurbano izvodi radove u Miločerskom parku na gradnji novog hotela i apartmana za tržište, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i Opštine Budva, koji zahtijevaju od Vlade premijera Zdravka Krivokapića da zaustavi gradnju, dok se ne preispita kompletna dokumentacija i ko je omogućio da u jednom od najljepših parkova i samom srcu crnogorskog turizma, nikla višespratna betonska građevina.

Mještani “Svetog Stefana”, Pržna, Miločera, okupljeni oko Inicijative da se grad-hotel “Sveti Stefan“ vrati u državno vlasništvo tražili su od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da se izjasni da li je prodaja akcija i privatizacija kompanije “Sveti Stefan hoteli”, koja gazduje ovim elitnim ljetovalištem, predstavlja kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Upozorili su da je “Sveti Stefan” zvanično “nepokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja”, a da se na berzi trgovalo akcijama.

Bonus video: