SDP traži povećanje iznosa subvencija za poljoprivrednike i nabavku stacionarnih radarskih sistema

Iz SDP-a istakli da predviđena budžetska izdvajanja za Ministarstvo poljoprivrede iznose 1,3 odsto, a što je, kako su kazali, najmanje u Evropi

3806 pregleda 12 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da je ta partija predložila još nekoliko amandmana na budžet za 2021. godinu. Amandmanima su tražili povećanje iznosa subvencija za poljoprivredne proizvođače, kao i za nabavku stacionarnih radarskih sistema, kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja na crnogorskim putevima.

"Crna Gora ima 500.000 ha poljoprivrednog zemljišta gdje oko 87% čine pašnjaci i livade, a ostatak čini obradivo zemljište. Kada predložena sredstva za subvencije podijelimo na ove površine dobijamo sumu koja je smiješno mala u odnosu na evropske zemlje. Takođe ova sredstva podrazumijevaju subvencije u stočarstvu", saopštio je Stanić.

Podsjeća da je predloženim budžetom predviđeno 34,046,759.98 eura izdvajanja iz nacionalnog budžeta za Ministarstvo poljoprivrede, što u budžetu od 2.455.790.087,47 čini 1,3 odsto, a što je, kako navodi Stanić, najmanje u Evropi. "Primjera radi u Srbiji je zakonska obaveza 5% iako poljoprivreda u Crnoj Gori učestvuje u BDP-u sa skoro 9% a u Srbiji 6%. Takođe u ova sredstva su uračunate staračke naknade i još neka davanja koja ne pripadaju ovom sektoru pa tako direktna plaćanja, što je osnova agrobudžeta ,čine manje od 1% što je neshvatljivo, s obzirom da je upravo ova grana predviđena kao jedna od ključnih od strane Vlade Zdravka Krivokapića."

Poziciju subvencija, smatraju u SDP-u treba uvećati za milion eura, kako bi se pomoglo prije svega sektoru stočarstva, "koje je u najgoroj situaciji ikada gdje je kilogram mlijeka 0,32 eura, a kilogram koncentrovane hrane 0,42 eura". Stanić je naglasio da takav paritet ne postoji nigdje u Evropi i da je zbog toga "ovaj sektor pred kolapsom". "Ovim sredstvima bi se premostila situacija do stabilizacije tržišta", naveo je on.

SDP je takođe predložio amandman na predlog zakona budžeta kojim su tražili sredstva za kupovinu stacionarnih radarskih sistema. "Predloženi iznos od 2.2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina. Izdvajanje ovog novca išlo bi na teret tekuće budžetske rezerve."

Stacionarni radarski sistemi bi se, pojašnjava Stanić, prioritetno postavili u područjima i mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

"Crna Gora je jedina zemlja regiona koja nema sistem stacionarnih radara koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja posebno tokom turističke sezone. Na ovaj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, dok se vrši dodatno sankcionisanje bahatih vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu građana."

Uvođenjem ovih sistema bi se, kako je kazao Stanić, smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, "čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu potrebne za ovu investiciju."

"Ostaje nam da iznova podsjećamo javnost, a na ovaj način i javno opomenemo predstavnike vlasti, da je Crna Gora u neslavnom evropskom vrhu po broju stradalih u saobraćaju i da se kroz ovakva ulaganja štite životi građana i njihova imovina", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: