Stočari razočarani, traže veću pomoć Vlade

Iz Ministarstva najavili da dorađuju model podrške proizvođačima mlijeka

11386 pregleda 9 komentar(a)
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede dorađuje model pomoći proizvođačima mlijeka, zbog poskupljenja stočne hrane, koji će brzo biti realizovan, saopšteno je “Vijestima” iz ovog resora.

Kako su naveli, usvajanje Agrobudžeta se očekuje odmah nakon dobijenih mišljenja nadležnih tijela na sjednici Vlade. Agrobudžet je čekao da se usvoji državni budžet, što je urađeno tek prošle sedmice.

“Sve isplate iz nadležnosti Direkcije za stočarstvo, unutar režima privremenog finansiranja, su izvršene u potpunosti. Usvajanjem Agrobudžeta stvaraju se preduslovi za realizaciju svih direktnih plaćanja u stočarskoj proizvodnji koja se nakon predatih zahtjeva, obilaska na terenu, isplaćuju uglavnom tokom jeseni. Jedina mjera koja je trebalo da počne već sa realizacijom jeste licenciranje priplodnih bikova i pastuva (obično se radila tokom maja i juna mjeseca) i trebalo bi je izvršiti što prije, odmah nakon usvajanja Agrobudžeta”, kazali su iz Ministarstva.

Proizvođači mlijeka nijesu zadovoljni nezvaničnom najavom iz Vlade da će dobiti jednokratnu pomoć zbog poskupljenja stočna hrane koja je njihovu djelatnost učinila neprofitabilnom.

“Poskupljenja žitarica i stočne hrane traje od novembra i u svakom mjesecu cijene su sve veće, a sadašnja otkupna cijena mlijeka i premije ne mogu da pokriju troškove zbog čega nam je potrebna ozbiljna podrška a ne privremena”, kazao je “Vijestima” predsjednik Unije stočara Crne Gore Milko Živković.

On je naveo da su razočari i uvrijeđeni postupanjem većine poslanika vlasti i opozicije koji prošle sedmice prilikom glasanja za budžet nijesu podržali amandman koji je predviđao da se stočari podrže sa milion eura zbog narušenog tržišta.

“To je bila velika neozbiljnost i neodgovornost prema 20 odsto građana koji se bave poljoprivredom. Bez obzira što je taj amandman predložio SDP on je bio u korist poljoprivrednika i morao je dobiti glasove narodnih poslanika. SDP kao dio bivše dugogodišnje vlasti snosi dio odgovornosti za uništenje sela i poljoprivrede, ali su se sada kada su prešli u opoziciju sjetili nas. Razočarani smo svim poslanicima, jednako i iz vlasti i iz opozicije, koji su glasali protiv, bili uzdržani ili nisu došli na tu sjednicu, jer smo očekivali glasove svih njih. Većina njih se nas poljoprivrednika sjeti tek pred izbore kada im traba naš glas, kada od njih dobijamo obećanja i čiste laži. Vrijeme je da razmislimo da li su poljoprivrednicima potrebni autentični predstavnici u parlamentu”, kazao je Živković.

On je kazao da je lično žestoko razočaran jer je bio dio onih koji su se borili za promjene i očekivali bolji odnos nove vlasti prema uništenoj poljoprivredi.

Bonus video: