To Montenegro krši Zakon o SPI

Iz IA su kazali za “Vijesti” da više od mjesec dana čekaju da im ToMontenegro odgovori na SPI zahtjev i dostavi ugovor o radu izvršnog direktora i anekse

18816 pregleda 25 reakcija 15 komentar(a)
Da li bonusi zavise od broja putnika ili  od poslovnog rezultata: Predrag Todorović, Foto: SAVO PRELEVIC
Da li bonusi zavise od broja putnika ili od poslovnog rezultata: Predrag Todorović, Foto: SAVO PRELEVIC

Nacionalni avio-prevoznik ToMontenegro nije po zahtjevu o slobodnom pristupu informacija (SPI) dostavio NVO “Institut Alternativa” (IA) ugovor o radu izvršnog direktora Predraga Todorovića zbog čega je IA podnio žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Zahtjev po SPI je upućen 26. jula ove godine.

U žalbi je navedeno da je istekao zakonski rok od 15 dana, a cijene da žalba zbog ćutanja ToMontenegro nije preuranjena s obzirom na to da je zahtjev poslat 26. jula ove godine i da je od tada do dana podnošenja žalbe prošlo više od 30 dana i da kompanija nije poslala zahtjev za produženje roka za dostavljanje podataka.

Todorović prošle sedmice na radnom sastanku sa novinarima nije želio da pojasni detalje svog menadžerskog ugovora, bonuse koje ima i da li su oni vezani za broj putnika ili za poslovne rezultate kompanije

”Moramo da gledamo kompletan kontekst. Treba da se napravi ambijent, da se naši ljudi sa znanjem vrate u zemlju što je jeftinije”, kazao je Todorović u odgovoru na postavljenom pitanje “Vijesti” o svom menadžerskom ugovoru.

”Predlažemo da prvostepeni organ usvoji žalbu i donese rješenje po podnijetom zahtjevu za SPI, a ako prvostepeni organ u zakonskom roku ne donese rješenje po podnijetoj žalbi, predlažemo da drugostepeni organ, nakon uvida u spise predmeta, donese rješenje kojim se žalba usvaja zbog ćutanja uprave i nalaže prvostepenom organu da u zakonskom roku donese rješenje po zahtjevu za SPI”, navodi IA u žalbi.

Iz IA su kazali za “Vijesti” da više od mjesec dana čekaju da im ToMontenegro odgovori na SPI zahtjev i dostavi ugovor o radu izvršnog direktora i anekse.

”Ni od Montenegro Airlinesa nikada nismo dobili nijedan menadžerski ugovor, a novo preduzeće nastavlja lošu praksu. O ovome ćemo obavijestiti i Odbor direktora koji mora reagovati prema rukovodstvu preduzeća i osigurati da se poštuju zakonske obaveze obavještavanja javnosti”, kazali su iz IA.

Iz ove NVO su kazali da nacionalni avio-prevoznik ne poštuje ni obaveze iz Zakona o SPI o proaktivnom objavljivanju informacija, da na njihovom sajtu još uvijek nema seta informacija čije je objavljivanje propisano kao obavezno, a koja uključuje ugovore i spisak javnih funkcionera i liste obračuna njihovih zarada i drugih primanja i naknada.

Nacionalni avio-prevoznik ovu godinu završiće sa gubitkom koji menadžment kompanije pravda ulaganjem u infrastrukturu. O kojem iznosu je riječ i koliko su rashodi firme Todorović i komercijalni direktor Nebojša Vuksanović nijesu saopštili uz obrazloženje da taj podatak nemaju, a da će ga krajem septembra imati Ministarstvo kapitalnih investicija kome treba da podnesu izvještaj.

Bonus video: