Folić i Vujošević: Za tvrdnje koje smo iznijelio na račun Zorana i Vukice Jelić imamo dokaze

"Ne manipuliše i ne obmanjuje crnogorsku javnost novo rukovodstvo Zavoda. Manipulisali ste, duži vremenski period, vi gospodo Jelići, a porazno je što to nastavljate i dalje"

3256 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Goran Folić i predsjednica Upravnog odbora ZZZCG Hadži Vesna Vujošević saopštili su da za sve tvrdnje koje koje su iznijeli na račun Zorana i Vukice Jelić "imaju dokaze"

Folić i Vujošević optužili su Zorana i Vukicu Jelić, da su nesavjesnim radom i zloupotrebom službenog položaja kršili zakon, kolektivni ugovor i Statut Zavoda.

Jelić je odgovarajući na te tvrdnje saopštio da "menadžment ZZZCG u liku direktora i predsjednice Upravnog odbora (UO) ponavlja neistine i dezinformacije koje su već nedavno plasirali".

"Da crnogorsku javnost ne obmanjuje novi menadžment Zavoda za zapošljavanje, kako je to juče izjavio bivši direktor Zoran Jelić, počevši sa njemu poznatom floskulom “više puta izgovorena laž postaje istina", potvrđuje Rješenje Agencije za mirno rješavanje radnih sporova. Navedenim Rješenjem Agencija je obavezala Zavod za zapošljavanje Crne Gore da bivšem direktoru Zavoda Zoranu Jeliću, na ime nakande štete zbog manje isplaćene zarade za period 01.01.2008. – 01.08.2013. godine isplati neto iznos od 12.935,17 eura sa obavezom uplate doprinosa za socijalno osiguranje u iznosu od 8.600,96 eura a što je ukupno opteretilo budžet ZZZ za iznos od 21.536,13 eura,a što dostavljamo kao dokaz", navodi se u zajedničkom saopštenju Folića i Vujošević.

rješenje Jelići
foto: zzzcg.me

Dodaju da "navedeni iznos koji je isplaćen bračnom paru Jelić čini samo dio od ukupnih troškova koji iznose 6,2 miliona eura".

rješenje Jelići
foto: zzzcg.me

"A koje su posljedica 3.349 radnih sporova i koje su svojim nesavjesnim obavljanjem funkcije direktora, Zavodu proizvela ova gospoda. Da paradoks bude veći upravo je u periodu 2008. – 2013. godina u kojem je nastala obaveza prema bračnom paru Jelić, funkciju direktora Zavoda obavljao, niko drugi, nego Zoran Jelić".

Folić i Vujošević dodaju da je "bračnom paru Jelić, kao direktorima institucije, bila obaveza da budžetom planiraju sredstva za zarade zaposlenih u skladu sa važećim zakonskim propisima".

"Takođe, bili su u obavezi da upoznaju resorno ali i Ministarstvo finansija sa odredbama Kolektivnog ugovora koji je bio na snazi do 01. avgusta 2013. godine. Oni, međutim, donose odluke o umanjenju zarade pozivajući se na član Kolektivnog ugovora “najniža cijena rada može se, odlukom direktora za određeni period – mjesec, uvećati saglasno finansijskim mogućnostima”. Dosjetljivo, nema šta… E ovo su argumenti i činjenice, koje ste očito zaboravili. Ne manipuliše, dakle, i ne obmanjuje crnogorsku javnost novo rukovodstvo Zavoda. Manipulisali ste, duži vremenski period, vi gospodo Jelići, a porazno je što to nastavljate i dalje", navodi se u reagovanju.

Kako su dodali, "nijesu tačne ni njihove konstatacije u vezi sa radom komisija".

rješenje Jelići
foto: zzzcg.me

"Da ste, kako tvrdite, dobro upravljali institucijom znali bi ste da je, u svakoj odluci o formiranju članova Komisije za mjere aktivne politike zapošljavanja, pisalo “visina i način isplate naknade za rad Komisije utvrđuje se posebnim Rješenje”, što nikad niste učinili. To znači da ste postupali suprotno preporukama Državne revizorske institucije iz 2008. gdje su eksplicitno naglasili da je potrebno preispitati rad svih komisija, pa i onih u kojima ste vi “dodatno radili”. Kako ste i što ste radili znaju svi, a tek će o tome da se priča. Zato slobodno nastavite da sami sebe demantujete. Za manje od pola godine održali smo devet sjednica Upravnog odbora na kojima su donijete odluke o realizaciji brojnih programskih aktivnosti u cilju poboljšanja stanja kome ste vi i slični vama doprinijeli. Biće crnogorski Zavod institucija, nalik evropskim službama za zapošljavanje, koja se prepoznaje po radu i djelima a ne po dobro poznatoj formuli “jedan zaposleni - četiri glasa” zbog čega ste vi posljednji kompetentni da nas ocjenjuje i bilo šta pitate", zaključili su Folić i Vujošević.

Bonus video: