Nova hipoteka za kredit od 1,3 miliona

Pod hipotekom su ponovo poslovni prostori firme "BB Solar" u prizemlju zgrade "Croling", u podgoričkom naselju Kruševac, od 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna i stan od 52 kvadrata na Gorici. Mlađi Đukanović založio je i dva poslovna prostora u zgradi Vektre, koje je dobio od strica Aca Đukanovića, od od 47 i 412 kvadrata

50434 pregleda 146 reakcija 37 komentar(a)
Do prvog miliona stigao 2020. godine: Blazo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Do prvog miliona stigao 2020. godine: Blazo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Biznismen Blažo Đukanović ponovo je založio svoju i imovinu firme “BB Solar” - šest poslovnih prostora i stan u Podgorici, na ime kredita od 1,3 miliona eura.

Hipoteka je zvanično na ime kredita upisana u listove nepokretnosti, u koje su Vijesti imale uvid, 11. januara, kada je drugu godinu zaredom sin aktuelnog predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića posegao za bankovnom pomoći zbog biznisa firme “BB Solar”, u kojoj je partner sa dugogodišnjim prijateljem Ivanom Burzanovićem.

”Upis hipoteke po osnovu založne izjave, hipotekarni dužnik 1 Ivan Burzanović, hipotekarni dužnik 2 Blažo Đukanović, hipotekarni dužnik 3 BB Solar u korist hipotekarnog povjerioca. Korisnik kredita BB Solar u iznosu od 1.300.000 eura sa rokom otplate 24 mjeseca do 22. septembra 2023”, piše kao teret upisan na nekretnine.

Banka je takođe stavila i zabranu otuđenja i opterećenja i izdavanja u zakup nekretnina bez njene pismene saglasnosti, uz pristajanje Đukanovića i Burzanovića na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja.

Pod hipotekom su ponovo poslovni prostori firme “BB Solar” u prizemlju zgrade “Croling”, u podgoričkom naselju Kruševac, od 84, 78, 9 i 43 metra kvadratna i stan od 52 kvadrata na Gorici.

Mlađi Đukanović založio je i svoja dva poslovna prostora u zgradi Vektre, koje je dobio od strica Aca Đukanovića, od od 47 i 412 kvadrata.

Za kreditnim zaduženjem Đukanović je posegao i prije godinu, kada su sredinom januara isti poslovni prostori založeni, ali na ime kredita od milion i po eura.

Teret banke i dalje je upisan u listove nepokretnosti.

”Povjerilac Hipotekarna banka, dužnik BB Solar, Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, dug 1.500.000 eura, rok 1. seprembar 2029”, navodi se kao teret na tim nekretninama.

Na poslovne prostore u zgradi Vektra i dalje stoji ista hipoteka banke na iznos od milion i po eura, koje je Đukanović, kako se navodi, uzeo za svoju drugu firmu koju ima zajedno sa Burzanovićem - “BB Hidro”.

I dupleks na Žabljaku mlađi Đukanović je prethodnih godina založio na ime kredita koji je uzimala njegova firma “BB Solar”.

Prema posljednjem izvještaju, iz 2020. godine, podgorička kompanija “BB Solar” poslovala je sa dobitkom od 1,4 miliona eura.

Time je sin šefa države i zvanično zaradio prvi milion.

Kako se navodi u finansijskom iskazu, dobitak kompanije na kraju 2020. iznosio je 1.465.789 eura, što je tri puta više nego 2019. kada su poslovali sa dobitkom od 424 hiljade eura.

Blažo i njegov poslovni partner prihodovali su prošle godine od prodaje više od 11,2 miliona eura, što je tri i po puta više nego 2019. kada su prihodi iznosili 3,1 milion.

Troškovi poslovanja iznosili su 9.189.644 eura.

Stalna imovina firme je uvećena i procijenjena je na 1.713.142, i za 400 hiljada eura je veća u odnosu na godinu ranije.

Prema finansijskom iskazu, “BB Solar” potražuje 1,6 miliona eura, od kojih 880 hiljada od kupaca.

Neraspoređeni dobitak firme je 1,3 miliona eura.

Đukanović je firmu “BB Solar” registrovao za postavljanje električnih instalacija.

Firma je dobila posao ekološke rekonstrukcije Termoelektrane “Pljevlja”. Elektroprivreda Crne Gore, u većinski državnom vlasništvu, prije dvije godine je zaključila govor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE “Pljevlja’’ sa konzorcijumom u kojem su kineski “DEC International”, “Bemax” iz Podgorice i “BB Solar”.

Investicija je vrijedna 54 miliona eura, ali još nijesu počeli radovi.

Kompanija “BB hidro” Đukanovića i Burzanovića registrovana je za proizvodnju električne enrgije. Kompanija je izgradila malu hidro-elektranu “Bistrica”, a Vlada Zdravka Krivokapića je sredinom januara prošle godine dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja Đukanovićevoj kompaniji izgradnje mHE na vodotoku Slatina, u opštini Kolašin.

Izgradnjom mHE u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, a riječ je o profitabilnom poslu.

Bonus video: