Katić: Rješavanje statusa bolnice u Meljinama i kompanije "Vektra Boka" od izuzetnog značaja za napredak privrede

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke sastala se danas sa čelnicima Opštine Herceg Novi, a obišla je i objekat Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju

4035 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Opština Herceg Novi
Foto: Služba za informisanje Opština Herceg Novi

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke boravila je danas u zvaničnoj posjeti Herceg Novom, saopštili su iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Dodali su da se ambasadorka tokom posjete sastala sa čelnicima Opštine i obišla objekat Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čiju izgradnju je finansirala Evropska komanda američke vojske (US EUCOM) preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD.

Rajnke i njen tim ugostili su predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović i potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, a kako se ističe u saopštenju, Katić je razgovarajući o načinu na koji vladavina prava utiče na razvoj lokalnih uprava "naglasio da je konačno rješavanje statusa bolnice u Meljinama i kompanije 'Vektra Boka' od izuzetnog značaja za dalji napredak novske privrede i razvoj grada".

Ambasadorka SAD u Herceg Novom
foto: Služba za informisanje Opština Herceg Novi

Upravo je razvoj Herceg Novog bio u fokusu razgovora, istakli su iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi - kako kada su u pitanju infrastrukturni projekti i investicije na teritoriji opštine, tako i u oblasti turizma i kulture. Predstavnici Opštine informisali su ambasadorku Rajnke o aktivnostima u proteklom periodu, aktuelnim projektima, planovima i strateškim pravcima razvoja.

U saooštenju stoji i da je Katić kazao da u Herceg Novom postoji pozitivan talas kada su u pitanju infrastrukturna ulaganja i interesovanje investitora. Govoreći o prioritetima u narednom periodu, istakao je izgradnju vodovodne mreže i puta na Luštici, zaobilaznicu, autobusku stanicu i druge značajne infrastrukturne projekte

"Posebno je značajno to što je zahvaljujući dobroj saradnji i razumijevanju od strane Vlade Crne Gore u državni kapitalni budžet uvršteno 18 kandidovanih projekata koji treba da budu realizovani na području Herceg Novog", rekao je Katić.

Ambasadorka Rajnke, koja je bila u pratnji zamjenika šefa političke i ekonomske sekcije Valtera Andonova, izrazila je zadovoljstvo zbog posjete Herceg Novom, ističući da je komunikacija sa predstavnicima lokalne uprave najbolji način da se saznaju pravi problemi i potrebe građana, piše u saopštenju. Prisutni su razmijenili mišljenja o izazovima koje je izazvala pandemija virusa kovid-19, izražavajući nadu u brz privredni i društveni oporavak.

Ambasadorka SAD u Herceg Novom
foto: Služba za informisanje Opština Herceg Novi

Kako su objasnili iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi u Dnevnom centru, u čiju izgradnju je Ambasada SAD uložila više od 270 hiljada dolara, ambasadorku su dočekali potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković i direktorica Dnevnog centra Dragica Kosić. Oni su sa Rajnke razgovarali o preduzetim naporima Opštine Herceg Novi u cilju unaprijeđenja rada Dnevnog centra i uopšte položaja osoba sa invaliditetom.

"Lokalna uprava ima želju da pomogne najranjivijim kategorijama stanovništa. Postoje realne potrebe za brojnim servisima, kao što je 'stanovanje uz podršku', za asistentima i obezbjeđivanjem pomoći u kući za OSI, a u čemu je neophodna kontinuirana i kvalitetna podrška države", istakla potpredsjednica Samardžić.

Ambasadorka SAD u Herceg Novom
foto: Služba za informisanje Opština Herceg Novi

Ambasadorka je informisana i o obezbjeđenju sredstava kroz kapitalni budžet države za dogradnju Dnevnog centra i otvaranje dnevnog boravka za korisnike 27+. Takođe, istaknute su inicijative za izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje su usvojene kroz amandmansko djelovanje hercegnovskih poslanica u Skupštini Crne Gore, u dijelu obaveznog finansiranja Dnevnog centra od strane države, kao i oslobođenja roditelja od plaćanja participacije", stoji na kraju saopštenja.

Bonus video: