Milatović: Savjet za konkurentnost generiše dobre ideje i otvoren dijalog

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su rekli da je današnja sjednica bila posebno važna zbog daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta, jer se ticala izmjena i dopuna Zakona o radu i Zakona o privrednim društvima

4926 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Proaktivno učešće i sinergijsko djelovanje svih članova Savjeta za konkurentnost čini tu platformu mjestom koje generiše jako dobre ideje, zdrav i otvoren dijalog i važne predloge, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je, predsjedavajući sjednicom Savjeta, kazao da se te ideje i predlozi dalje transponuju u norme i direktive od velikog značaja za unapređenje konkurentnosti naše privrede i dobrobit građana.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su rekli da je današnja sjednica bila posebno važna zbog daljeg razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta, jer se ticala izmjena i dopuna Zakona o radu i Zakona o privrednim društvima.

„Potreba za izmjenama ova dva zakona sistemski je važna. Do izmjena i dopuna važnih zakona u oblasti tržišta rada doći će u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine i uveliko se radi na tome“, naveo je Milatović.

On je kazao da se raduju svi uvođenju norme stalnog sezonskog radnika u naš pravni sistem.

„U Crnoj Gori prepoznatljiv je sezonski karakter tržišta rada, a već u narednoj godini uvođenjem ove norme doći će do unapređenja adekvatne radne snage, što je od posebnog značaja za naš turistički sektor“, rekao je Milatović.

On je naveo da mu je jako drago da u korelaciji sa predstavnicima svih društvenih aktera mogu da najavim i poseban zakon o Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) i registraciji privrednih subjekata.

Milatović je kazao da se treba držati provjerenih i dobrih rješenja država iz regiona koje su oblast o privrednim društvima regulisali sa više zakona, te je jasno da postoji potreba izdvajanja zakonske regulative o CRPS-u i registracije istih kao posebnog zakona, a izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima uopštiti direktive i zakonske norme prilagođene EU.

Dodatno, na sjednici detaljnije su predstavljeni programi Ministarstva ekonomskog razvoja za podršku privredi, odnosno Program za unapređenje konkurentnosti, Program za razvoj prerađivačke industrije i Program za razvoj i promociju zanatstva, čiji je ukupan iznos 5,2 miliona eura.

Javni poziv za prijave za sredstva iz ovih programa Ministarstvo će raspisati tokom naredne sedmice. Dodatno su predstavljene i aktivnosti na kreiranju Kreditno-garantnog fonda, kao nezavisne institucije koja će sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i preduzetnicima obezbijediti lakši i povećan pristup sredstvima finansiranja.

„Takođe, predstavljen je i Fond za inovacije, kao nova institucija koja sprovodi inovacionu politiku Vlade, a ima za cilj da kroz razvoj inovacionog ekosistema utiče na konkurentnost naše privrede“, ocijenjeno je na današnjoj sjednici.

Kako je najavljeno, tema naredne sjednice Savjeta za konkurentnost je borba protiv sive ekonomije.

Bonus video: