Bivši radnici protestovali ispred Privrednog suda: Klasični stečaj za “Vektra Boku”

”Bez grama sumnje očekujemo prvenstveno uvođenje klasičnog stečaja da bi se time zaštitila stečajna masa i da bi se isplatili prvenstveno mi radnici, kao i drugi povjerioci, pošto se imovina nemilosrdno pljačka. Imamo argument da je prodajom placa u Igalu menadžment nezakonito prisvojio 250.000 eura”

3149 pregleda 0 komentar(a)
Radnici se okupili 75. put: sa jučerašnjeg protesta, Foto: Luka Zekovic
Radnici se okupili 75. put: sa jučerašnjeg protesta, Foto: Luka Zekovic

Bivši radnici hotelskog preduzeća “Vektra Boka” održali su juče ispred Privrednog suda protest sa kojeg su tražili da se u tu kompaniju uvede klasični stečaj.

”Bez grama sumnje očekujemo prvenstveno uvođenje klasičnog stečaja da bi se time zaštitila stečajna masa i da bi se isplatili prvenstveno mi radnici, kao i drugi povjerioci, pošto se imovina nemilosrdno pljačka. Imamo argument da je prodajom placa u Igalu menadžment nezakonito prisvojio 250.000 eura”, rekao je predsjednik Udruženja radnika “Vektra Boke” Đorđe Rajak.

Radio Televizija Herceg Novi ranije je prenijela da je prodajom placa u Igalu, koji je bio dio imovine kompanije, prihodovano 820.000 eura, od čega je radnicima isplaćeno 14 plata i namirena treća rata po planu reorganizacije, predviđena za 7. februar prošle godine. Pravni zastupnik dijela radnika Jovan Pejović je tada savjetovao radnike da ne forsiraju uvođenje stečaja, jer će kada se stečajna masa podijeli na sve povjerioce, dobiti tek srazmjeran dio, što neće biti u visini potraživanja.

Rajak je na protestu kazao da menadžment obmanjuje javnost, ispravljajući i namještajući lažne izvještaje, te da tako sprečava uvođenje stečaja.

Oni su tražili odgovore o dosadašnjem postupku od prethodnog stečajnog upravnika i bivšeg stečajnog sudije u ovom postupku Blaža Jovanića, ocjenjujući da je uništenje i pljačka kompanije na štetu radnika i povjerilaca plod rada organizovane kriminalne grupe.

Rajak je skrenuo pažnju na kupoprodajni ugovor između države i “Vektre”, kao i da u cijeloj transakciji ima sumnjivih okolnosti.

”Kako i na koji način je vlasnik “Vektre” mogao dizati tolike kredite od oko 24 miliona od CKB banke i četiri miliona od OTP banke, gdje je imovina HTP Boke bila garant? Zašto kad se uveo stečaj, stečajni upravnik nije priznao pojedine izvršne sudske odluke, kao ni stečajni sudija...”, upitao je Rajak na 75. okupljanju bivših radnika.

On je pitao zašto je Jovanić dozvolio da se ne poštuje plan reorganizacije, zašto nije primijenio odluku Ustavnog suda o prioritetu naplate radnika, kao i zašto krije koliko je do sada prodato imovine kompanije.

Privredni sud, pokrenuo je tokom juna prošle godine takozvani prethodni stečajni postupak u “Vektra Boki” i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Vidaka Boričića. Radnici očekuju da bi prelaskom u klasični stečaj sva njihova potraživanja prešla u prvi (prioritetni) isplatni red.

I . I.

Bonus video: