Kosanović: Imovinu Metalca nećemo sasijeći u staro željezo

"Samo ćemo izvršiti prenamjenu djelatnosti – nećemo se baviti metalskom industrijom već proizvodnjom auto-djelova za kinesko tržište i zaposlićemo određeni broj radnika"

9997 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Zdravko Kosanović, Foto: Privatna arhiva
Zdravko Kosanović, Foto: Privatna arhiva

Jedan od vlasnika Centra za reciklažu, preduzeća koje je kupilo imovinu nikšićkog Metalca, Zdravko Kosanović, ponovio je da on i partneri neće da "sasijeku Metalac u staro željezo", kako su to više puta isticali radnici koji dežuraju u krugu fabrike čuvajući je od, kako su naveli, uništenja.

"Nijesu tačni navodi radnika da hoćemo da sasiječemo Metalac u staro željezo, niti smo to ja ili bilo ko od mojih partnera iz Centra za reciklazu ikada izjavili.Kao što sam i rekao, samo ćemo izvršiti prenamjenu djelatnosti – nećemo se baviti metalskom industrijom već proizvodnjom auto-djelova za kinesko tržište i zaposlićemo određeni broj radnika", kazao je Kosanović "Vijestima".

Prethodne sedmice radnici Metalaca Termochem, firme koja je u stečaju od oktobra prošle godine, okupili su se ispred kapije fabrike kako bi, kako su kazali, odbranili imovinu koju, prema njihovoj tvrdnji, novi vlasnici namjeravaju da izrežu i pretope u staro željezo. Nakon toga su od lokalne uprava tražili da im pomogne u rješevanju njihovih problema, a prije dva dana primio ih je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

"Želio bih da napomenem da moje i kompanije mojih partnera su decenijama veoma uspješne, a bavimo se prevozom, gradnjom, drvo preradom i sekundarnim sirovinama u više država. Ne znači gdje se god pojavimo za investiciju da ćemo sve srušiti i pretvoriti u staro željezo. Uradićemo sve da završimo uspješno započete pregovore”, poručio je Kosanović.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), su nakon sastanka sa radnicima, došli pravnih rješenja kako bi pomogli radnicima i očekuju da će veoma brzo imati konkretno rješenje.

"Zajednički smo došli do uvida u situaciju i razmotrili sve moguće opcije. Konstatovali smo da postoji ozbiljni rizik naplate potraživanja radnika iz te firme iz prostog razloga jer stečajna masa ne postoji, jer se imovina kompanije vodi na drugu firmu koja ima sjedište u Češkoj”, kazala je nakon sastanka sa radnicima, državna sekretarka u MER-u Milena Lipovina Božović.

I Kosanović se nada da će se situacija veoma brzo riješiti i radnici naplatiti svoja potraživanja koja iznose oko 1,3 miliona.

"Radnicima koji su se našli u veoma teškoj situaciji i problemu, moji partneri i ja želimo da što prije uspješno završe naplatu svojih potraživanja. Nadamo se da će u budućem vremenu veliki dio radnika Metalca u novoj fabrici naći svoje novo radno mjesto u zavisnosti od uslova koje će postaviti partnerska kompanija”, poručio je Kosanović.

Jedan od predstavnika radnika Metalca, Radisav Bulatović, kazao je da je, nakon sastanka u MER-u, da će pravni tim uz pomoć Vlade i Opštine u narednih desetak dana naći neko rješenje i da se nadaju se da će u budućnosti firma opstati. Poručio je da će radnici, dok se ne riješi njihovo pitanje, i dalje ostati u fabrici kako bi je branili i podsjetio je da posljednje dvije i po godine nisu primali platu.

Sa njima je, po njihovoj želji, sastanku prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je prethodno razgovarao sa radnicima i obećao da će im pomoći sve što budu mogli, iako nemaju nadležnost jer se radi o privatnoj fabrici.

"Dogovorili smo neke zajedničke korake zajedno sa ministarstvom kako bi pomogli samim radnicima. Mi možemo dati jednokratnu novčanu pomoć za radnike Metalce, za one koje se nalaze u stanju socijalnom pomoći, ali su nam sredstva ograničena", rekao je Kovačević.

Bonus video: