Vila u Miločerskom parku založena za kredit

Iako je to izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu hotela “Kraljičina plaža”, Hotelsko turističko preduzeće “Miločer” založila je kamenu vilu 600 u Miločerskom parku kao kolateral

12765 pregleda 14 komentar(a)
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotel Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović

Iako je to izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu hotela “Kraljičina plaža”, Hotelsko turističko preduzeće (HTP) “Miločer” založila je kamenu vilu 600 u Miločerskom parku kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedna od vlasnika kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer.

To je izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević predočio rukovodiocu Odjeljenja za antikorupciju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Zvonku Saveljiću na sastanku u tom ministarstvu.

Ono što je kao paradoks Đurašević naveo, iznoseći kako je prethodno rukovodstvo ove firme radilo, je da se vladina firma čak zaduživala kod zakupca, kome duguje 448 hiljada eura.

Odbor direktora HTP “Miločer” nakon što je revizija poslovanja za 2020. utvrdila brojne nepravilnosti koje je počinilo ranije rukovodstvo, zadužilo je Đuraševića da podnese krivične prijave kako protiv prethodnog menadžmenta vladine firme, tako i protiv vladinih funkcionera.

Kompanija “Adriatic properties” grčkog biznismena sa crnogorskim državljanstvom Petrosa Statisa, zakupila je elitno ljetovališe na višedecenijski zakup, a na mjestu nekadašnje “Kraljičine plaže, niče novi hotel sa depadansom - 66 stanova za tržište.

Đurašević je na sastanku u resornom ministarstvu predočio da je upravo aneks ugovora koji je aminovala nekadašnja Vlada bilo “samoubistvo za preduzeće”, jer od tada je počelo zaduživanje.

”Imovina HTP “Miločer” je data u zakup “Adriatic properties” 2007. godine i po tom ugovoru mi naplaćujemo godišnju rentu od 500 hiljada eura, kvartalno, a porez na nepokretnost na zemljište plaća zakupac. Takođe, imovina preduzeća ne može da se daje pod hipoteku trećem licu. Međutim, 2012. godine potpisuje se aneks ugovora kojim se smanjuje renta na 350 hiljada eura godišnje, a teret poreza na nepokretnost pada na HTP “Miločer”. Aneks ugovora je bukvalno rečeno bilo samoubistvo za preduzeće, poslije ovoga preduzeće više ne može da servisira svoje obaveze, postaje nerentabilno i počinje sa zaduživanjima”, naveo je Đurašević.

Kako je predočio u resornom ministarstvu zaduživanje HTP “Miločer” počinje od januara 2016. kreditom od 750 hiljada eura kod Universal capital banke.

”Kredit je refinansiran u maju 2018. i na današnji dan dug po osnovu kredita je 881 hiljada eura. Ni jedan jedini euro glavnice nije vraćen, samo je plaćana kamata. Za taj kredit kao koleteral je data vila 600, što je izričito bilo zabranjeno ugovorom o zakupu. Takođe, 2016. godine krenulo se sa pozajmicama od zakupca, kome na današnji dan dugujemo 448.500 eura. Procjena imovine varira od 14 miliona do smanjivanja vrijednosti preduzeća 2019. na sedam miliona eura. Realna procjena imovine firme koju smo mi uradili u martu ove godine je 34 miliona eura. Bitno je napomenuti da HTP “Miločer” ne posjeduje bankarsku garanciju od 20 miliona eura od strane banke – što je osnovni element ugovora o dugogodišnjem zakupu. Bankarsku garanciju ne posjeduje ni ministarstvo, ni Agncija za privatizaciju, što treba hitno ispitati”, istakao je Đurašević.

On je naglasio da Fondu za obeštećenje duguju 85 hiljada eura po osnovu prodaje hotela “Panorama” u Bečićima.

”Porez na nepokretnost i zemljište za 2019, 2020, i 2021. nije plaćen i očekujemo blokadu po osnovu toga u narednom periodu. Iznos poreskog duga je oko 245 hiljada eura”, naglasio je Đurašević.

Podsjećamo 15. januara 2007. kada je tadašnja Vlada premijera Željka Šturanovića dala zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža.

Potpis su tada stavili direktori HTP “ Budvanska rivijera i HTP “Miločer, kao i predstavnici Aidway investments limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva, Ministarstvo turizma Vlade Crne Gore i Aman resorts management iz Holandije.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Vlada Crne Gore, na čelu sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

Advokatica Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća “Adriatic properties”.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

Kasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Lider Pozitivne Darko Pajović koji je presudio da se ugovor produži je nakon toga spasio Vladu Mila Đukanovića, postao predsjednik Skupštine, a potom i ambasador Crne Gore u Kini.

Bonus video: