“Ne znači da su banke ugrožene”

Da su tri banke pod strogim nadzorom CBCG objavio je nedavno MMF u izvještaju Misije za Crnu Goru
65 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.10.2017. 16:05h

Mjere koje Centralna banka (CBCG) izriče bankama ne predstavljaju signal da je njihovo funkcionisanje ugroženo, već su one usmjerene na njihovo dodatno jačanje i unapređenje performansi, kazali su “Vijestima” iz vrhovne monetarne institucije.

“Centralna banka primjenjuje mjere nadzora prema određenim bankama, kada se za tim ukaže potreba. Ovaj mehanizam korišćen je i u prethodnom periodu i predstavlja dio redovnih supervizorskih aktivnosti”, rekli su iz CBCG na čijem je čelu guverner Radoje Žugić.

Iz CBCG nijesu odgovorili na pitanja zašto su Prva, Atlas i Invest banka pod strogim mjerama nadzora i do kada će biti pod mjerama.

Da su tri banke pod strogim nadzorom CBCG objavio je nedavno MMF u izvještaju Misije za Crnu Goru.

“CBCG nadzire banke kroz spoljne inspekcije i inspekcije na licu mjesta. Tri banke sa kvalifikovanim revizijama podliježu strogim nadzornim akcionim planovima, sa jednom bankom koja se nadgleda dnevno.

Ove banke nijesu sistemski važne, a njihova adekvatnost kapitala premašuje tražene nivoe,” konstatovao je MMF.

Iz MMF-a su za “Vijesti” pojasnili da u dijelu izvještaja u kojem se navodi šta bi moglo da se desi ako akcioni planovi ne daju rezultate, nijesu mislili samo na mogućnost propasti, već se tu radi o širokom pojmu sanacije.

“Ukoliko akcioni planovi ne proizvedu rezultate u toku jedne godine za ove banke će se iznaći rješenje ( koje podrazumijeva mogucnosti dokapitalizacije, merdžera, akvizicije pa do likvidacije)”, objasnili su iz MMF-a.

Iz CBCG navode da je poslovanje svih 15 banaka na crnogorskom tržištu predmet stalne pažnje CBCG.

“Dakle, svi parametri poslovanja banaka se redovno prate i, ukoliko postoje znaci slabljenja koji bi mogli ugroziti sigurnost i stabilnost pojedinačne banke i/ili ukupnog bankarskog sektora, CBCG preduzima adekvatne zakonske mjere, kao što su, između ostalog, i pomenute mjere nadzora”, kazali su iz CBCG. Kako dodaju, u pitanju je ustaljena supervizorska praksa sa ciljem snaženja bankarskog sistema, a kao što je to konstatovano i u Izvještaju MMF-a, adekvatnost kapitala i kod tri banke koje su predmet komentara premašuje tražene nivoe.

“Što se tiče ocjena po pitanju stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, iste se javno i redovno objavljuju”, rekli su iz CBCG.

Podsjećaju i da međunarodne finansijske institucije (MMF i Svjetska banka) pomno prate stanje bankarskog sektora CG, a kroz njihove posljednje izvještaje iznijete su ocjene da je finansijski sistem Crne Gore ojačan i unaprijeđen.

Bonus video: