CEDIS opet u gubitku zbog regulatora

Iz kompanije nisu odgovorili koliko iznosi gubitak za šest mjeseci, jer su na fakture za kupovinu struje od EPCG uložili prigovore

13817 pregleda 27 komentar(a)
Zbog formule regulatora u kojoj se koristi cijena iz Budimpešte, struja bi u Crnoj Gori mogla poskupiti od naredne godine: CEDIS, Foto: Boris Pejović
Zbog formule regulatora u kojoj se koristi cijena iz Budimpešte, struja bi u Crnoj Gori mogla poskupiti od naredne godine: CEDIS, Foto: Boris Pejović

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je za šest mjeseci ostvario gubitak u poslovanju zbog spornih odredbi regulatora, a koliko on iznosi iz kompanije nisu odgovorili “Vijestima”, već da su na dobijene fakture od Elektroprivrede (EPCG) uložili žalbe.

”Vijesti” su pitale kakav je poslovni rezultat ostvaren za šest mjeseci, ako je bio gubitak zbog čega, po kojoj cijeni su morali kupovati struju od EPCG za pokrivanje tehničkih gubitaka, a po kojoj je nadoknađuju od potrošača. Upitani su i da li je CEDIS tokom ove godine dobio od EPCG takozvana knjižna odobrenja, na osnovu kojih bi mogao naknadno smanjiti rashode i gubitak u poslovanju.

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) je od ranije utvrdila da CEDIS od svog vlasnika EPCG može kupovati struju za pokrivanje tehničkih gubitaka po formuli koja zavisi od cijene struje na berzi u Budimpešti. Kako su Evropi već godinu značajno porasle cijene struje, pa i na berzi u Budimpešti, CEDIS ima ogroman trošak koji je uticao na prošlogodišnji gubitak od deset milion eura, ali i nastavak pravljenja gubitka u ovoj godini. REGAGEN može tek od naredne godine povećati stavku na računu za struju koja se odnosi na CEDIS, i od tada nadoknadi trošak zbog rasta cijene struje u Budimpešti.

”CEDIS je za prvih šest mjeseci 2022. godine, usled enormnih poremećaja cijena na tržištu električne energije, nabavljao električnu energiju za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu po cijeni od 116,22 ¤/MWh (11,62 centa po kilovatčasu), odnosno 2,2 puta više od odobrene cijene od strane REGAGEN-a za 2022. godinu, koja iznosi 52,9141 ¤/MWh (5,29 centi po kilovatčasu). Naime, da je CEDIS električnu energiju nabavljao po cijeni odobrenoj od strane REGAGEN-a, poslovni rezultat bi bio pozitivan, ali enormni rast cijena električne energije, može uticati na ostvarivanje negativnog poslovanja”, naveli su iz ove kompanije.

CEDIS je društvo sa ograničenom odgovornošću u stopostotnom vlasništvu EPCG. Nije obavezan da objavljuje polugodišnje izvještaje, već samo godišnje na sajtu Uprave prihoda i carina.

Kompanija je pokušala prošle godine da takozvanim knjižnim odobrenjima, naknadno umanji već izdate fakture od EPCG. Vlada Zdravka Krivokapića je početkom aprila dala saglasnost EPCG da preko knjižnih odobrenja pokrije gubitak CEDIS-a od oko deset miliona. Skupština akcionara je u junu, glasom predstavnika nove Vlade Dritana Abazovića, glasala protiv te mogućnosti.

”Tokom 2022. godine, CEDIS-u nijesu dostavljena knjižna odobrenja, na osnovu kojih je mogao naknadno smanjiti rashode i gubitak u poslovanju, iako su uloženi prigovori na dostavljene račune”, saopštili su iz CEDIS-a na pitanje da li je ove godine bilo knjižnih odobrenja.

Kako iz CEDIS-a nisu odgovorili na pitanje o poslovnom rezultatu za šest mjeseci, “Vijesti” su pitale EPCG da li ima podatke o poslovanje svoje firme.

“Što se tiče pitanja koja se tiču CEDIS-a, naš odnos sa kolegama iz te firme funkcioniše tako što se ne oglašavamo o temama koje se odnose na njih prije nego što oni izađu u javnost. Čim se i ako se oni oglase, eto i naših odgovora”, naveli su iz EPCG.

Bonus video: