Radnicima Željezare isplaćuju otpremnine: Ostajemo u fabrici, pozivamo EPCG i državu da što prije riješe ovu situaciju

"Nada svih radnika Željezare je da će napokon država stati iza svojih radnika i građana", poručio je predsjednik Sindikata Ivan Vujović

12670 pregleda 41 komentar(a)
Vujović (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Vujović (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Iako su vlasnici nikšićke Željezare Tosčelik, kako tvrde iz Sindikata fabrike, pristali da im radni odnos produže još dva mjeseca a da zarade za ta dva mjeseca odbiju od otpremnina, ipak je turski investitor juče, dva sata nakon dogovora, počeo da im uplaćuje otpremnine.

"To dovoljno govori o njima kakvi su i koliko drže do svoje riječi. To je dovoljan pokazatelj koliko poštuju pregovore i koliko cijene državu, tako da sad taj dogovor ne važi. Mi smo trebali od danas da budemo na Birou rada, ali niti nas je ko zvao da potpišemo i da preuzmemo naše radne knjizice. Ostajemo u fabrici i pozivamo EPCG i državu da što prije riješe ovu situaciju, jer radnici i njihove porodice to očekuju", kazao je predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

Kako je kazao, vrijeme je da država napokon pokaže da misli na svoje radnike, a ne na investitore koji to nikad nijesu ni bili.

Radnici planiraju da organizuju veliki protest, na koji pozivaju kako bivše radnike tako i građane Nikšića. Protest će se najvjerovatnije održati u nedjelju, ali će detalje saopštiti sjutra.

Nadaju se da će Ana Vujošević, direktorica Uprave za inspekcijske poslove profesionalno obaviti inspekcijski nadzor.

"Taj investitor je ostavio bez posla u jednom danu više oo 200 radnika. Radnicima su banke blokirale račune, nemaju novca da kupe drva, treba da pošalju djecu u školu. To je urađeno kad u Evropi i svijetu vlada jedna od najvećih kriza u istoriji. Imamo situaciju da su sve inspekcije godinama štitile turskog vlasnika i zato očekujemo od Ane Vujošević da postupi profesionalno i da se njeno ime zapamti po profesionalizmu i po poštovanju zakona. Radnici Željezare i njihove porodice će joj biti zahvalni dok postoji fabrika. Stoga su sve oči uprte u Anu Vujošević. Nada svih radnika Željezare je da će napokon država stati iza svojih radnika i građana", poručio je Vujović u ime radnika Željezare.

Bonus video: