Založio "poštu" za pola miliona kredita

Nikšićanin gradi luksuzni kondo hotel sa kockarnicom i spa-centrom

56776 pregleda 41 komentar(a)
Mićunović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Mićunović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović založio je zgradu Stare pošte nadomak Staroga grada na ime kredita od pola miliona eura koji namjerava da vrati do kraja septembra naredne godine.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Riječ je o atraktivnoj jednospratnici, koja se nalazi preko puta nekadašnje zgrade “Zeta filma”, vlasništvo istoimene kompanije koju kontroliše porodica Mićunović, a na čijem mjestu se završava 11-spratni luksuzni kondo hotel sa kockarnicom i spa centrom.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 500.000 u korist banke kao hipotekarnog povjerioca. Period otplate 12 mjeseci i krajnji rok otplate 21. septembar 2023. sa zabranom otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez saglanosti založnog povjerioca”, piše kao teret u katastarskoj evidenciji.

Mićunović se u septembru 2017. uknjižio kao vlasnik Stare pošte, koju je prethodno kupio za 3,1 milion eura od Atlas grupe biznismena Duška Kneževića.

Tada je i banka stavila hipoteku na taj iznos na nekretninu, a Mićunović je u roku od 36 mjeseci, odnosno do početka oktobra 2020. vratio kredit, kada je i nekretnina bila oslobođena svih tereta.

Iz kompanije optuženog biznismena Duška Kneževića tada je saopšteno da su se odlučili na prodaju zgrade Stare pošte kako bi realizovali svoje investicione planove na lokalitetu Jadranski sajam i u Pržnu. Međutim, nijedan od tih projekata nije ni započet.

Zgrade Stare pošte i “Zeta filma” dijeli ulica i kupovinom MIćunović je dobio u vlasništvo jednu od najatraktivnijih građevinskih lokacija u samom srcu Budve.

Zgrada Stare pošte u Budvi
Zgrada Stare pošte u Budvifoto: Vuk Lajović

U međuvremenu, “Zeta film” je porušen i započeta je gradnja hotela sa apartmanima za prodaju.

Na mjestu Stare pošte važećim planskim dokumentima moguće je graditi zgradu sa osam spratova.

Mićunović nije sam u građevinskom biznisu, već je njegova kompanija “Zeta film” zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskim “Merit Montenegro”, koji uveliko prodaje luksuzne apartmane u budućem hotelu “Merit Starlit”.

”Merit Starlit Hotel & Residence otvara vam vrata privilegovanog života u srcu Budve, ima 44 hotelske sobe i 49 rezidencija, kao i dva restorana, SPA i fitnes centar koji će pružiti vrhunsku uslugu. Ugledni stanovnici Merit Starlita moći će da koriste privilegije sa pet zvezdica našeg hotela”, promoviše se projekat na društvenim mrežama i sajtu turske kompanije.

”Zeta film” je u avgustu 2020. zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa turskom kompanijom “Merit Montenegro”. Do tada je “Zeta film” imao ugovor sa podgoričkom kompanijom “Bemax” koja je ugrubo podigla višespratnicu.

Ministarstvo održivog razvoja na čijem je čelu tada bio ministar Pavle Radulović je 2016. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Opština Budva i “Zeta film” zaključili su u decembru 2016. ugovor o izmirivanju komunalija u ratama, koje je Mićunovićeva kompanija ispoštovala i isplatila 794 hijade eura. Kao garanciju da će izmiriti obavezu do 15. decembra 2021, nikšićki biznismen prvobitno je založio atraktivni zemljišni kompleks od 6.470 kvadrata u Reževićima, na koji je Opština Budva u januaru 2017. upisala hipoteku. Međutim, nakon što je zemljišni kompleks prije dvije i po godine prodao za 3,8 miliona kompaniji “Savana commercial retail” biznismena Veselina Mijača, Mićunović je potom kao garanciju da će izmiriti preostali dio duga za komunalije opštinskoj Službi dao bankovnu garanciju u iznosu od 453 hiljade eura, koliko mu je tada bilo preostalo da izmiri godišnje rate sa kamatom. Banka je s druge strane Mićunoviću pod hipoteku stavila njegove i nekretnine u rodnom Nikšiću.

Očekuje se da će do naredne sezone “Merit Starlit” biti otvoren.

Bonus video: