Ibrahimović sada gura Gutića za direktora avio-kompanije

Gutić je potpredsjednik Bošnjačke stranke, a nedavno nije prošao za direktora Aerodroma. Odbor direktora i premijer na čelu ToMontenegra žele osobu sa iskustvom u komercijalnoj avijaciji

15683 pregleda 16 komentar(a)
Sporna izmjena statuta kompanije: Ibrahimović, Foto: Skupština CG
Sporna izmjena statuta kompanije: Ibrahimović, Foto: Skupština CG

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović za direktora državnog avioprevoznika "ToMontenegro" želi da progura svog potpredsjednika iz Bošnjačke stranke Damira Gutića, kojeg ranije nije uspio da postavi za direktora Aerodroma Crne Gore.

Prema Statutu kompanije, izvršnog direktora postavlja Vlada na predlog resornog ministra, zbog čega je blokiran izbor novog vršioca dužnosti već dvadeset dana nakon što je sadašnjoj v.d. izvršnoj direktorici Dragani Frantov Nikolić istekao mandat.

Premijer Dritan Abazović i većina u novom odboru direktora žele da se za izvršnog direktora kompanije izabere osoba sa iskustvom u poslovnoj avijaciji. Gutić nema nikakvog iskustva u avijaciji. On je ekonomista, a radio je kao broker, investicioni menadžer bivšeg privatnog penzionog fonda "Market Invest", a od 2015. do 2021. godine obavljao je funkciju direktora Uprave za vode. Za potpredsjednika Bošnjačke stranke imenovan je 18. jula 2021. godine.

Sporno je i da li je sadašnji statut kompanije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, gdje piše da izvršnog direktora bira bord direktora.

Iz kompanije su nedavno "Vijestima" saopštili da je Odbor direktora "ToMontenegra" utvrdio predlog za izmjenu osnivačkog akta, kao i predlog novog statuta.

"U sklopu navedenih predloga izmjena, predviđeno je da izvršnog direktora bira i razrješava Odbor direktora. 'ToMontenegro' će dalje postupiti u skladu sa odlukama osnivača i u zakonskim okvirima", navedeno je tada iz kompanije.

Većina u odboru direktora smatra da je avijacija specifična i osjetljiva djelatnost i da direktor mora imati ozbiljnog iskustva u poslovima komercijalne avijacije, zbog čega su protiv Ibrahimovićevog predloga da to bude Gutić.

Njihov predlog, sa kojim je prema informacijama "Vijesti" saglasan Abazović i većina u Vladi, da se izmijeni Statut, da odbor direktora imenuje vršioca dužnosti sa iskustvom u ovoj djelatnosti, a zatim bi se raspisao konkurs za izbor direktora u punom mandatu.

Premijer je zatražio zvanično mišljenje od MKI, a ako oni ne predlože izmjene Statuta onda će to on uraditi. Za izglasavanje izmjena Statuta kompanije potrebna je većina u Vladi. Tek nakon toga bi odbor direktora mogao imenovati novog vršioca dužnosti izvršnog direktora.

Prije deset dana su iz MKI za "Vijesti" kazali da ne mogu precizirati kada će predložiti vršioca dužnosti direktora kompanije.

"Podsjećamo da je tek nedavno imenovan odbor direktora. U tom smislu za očekivati je da je potrebno određeno vrijeme da članovi odbora sagledaju i analiziraju situaciju u preduzeću i u skladu sa svojom procjenom predlože ministarstvu svoje viđenje stanja i eventualne predloge za rješavanje. Za sada ne možemo precizno dati odgovor kada će se takav predlog koncipirati", kazali su u ovom Vladinom resoru.

"Vijesti" su pitale MKI i kada se može očekivati da Vlada izabere direktora kompanije, ko treba da raspiše konkurs gdje bi se kandidati prijavili i kada će raspisati konkurs.

"Vlada imenuje direktora, i u ovom trenutku je nezahvalno davati informacije kada će ta odluka biti donesena. Imajući u vidu kompleksnost stanja u kompaniji i na globalnom tržištu vazdužnog saobraćaja, neophodno je razmotriti i predložiti kvalitetno kadrovsko rješenje za tu poziciju. Nakon obavljenih konsultacija na nivou Vlade dalji koraci će biti sprovedeni u skladu sa procedurama", odgovoreno je iz MKI.

Nakon ovoga je odbor direktora predložio izmjene statuta kako bi sami birali direktora, ali sa tim predlogom nije saglasan Ibrahimović jer ne bi mogao da gura kadrove iz svoje partije.

Bonus video: