Američka trgovinska misija u posjeti Crnoj Gori

Misija je fokusirana na dva strateški važna sektora za Crnu Goru - IKT i čiste tehnologije, a delegaciju čine predstavnici 22 američke kompanije

3173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s Ministarstvom trgovine SAD, biće domaćin američke trgovinske misije informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) i čiste tehnologije u Crnoj Gori 3. i 4. novembra. Misiju će predvoditi zamjenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid De Falko.

Iz Ambasade SAD ističu da je trgovinska misija IKT i čiste tehnologije prva trgovinska misija američke vlade u regionu u posljednjih 20 godina i prva u Crnoj Gori. Misija je fokusirana na dva strateški važna sektora za Crnu Goru - IKT i čiste tehnologije, a delegaciju čine predstavnici 22 američke kompanije.

Predstavnici američkih kompanija koje su dio Trgovinske misije sastaće se sa visokim zvaničnicima Crne Gore, uključujući predsjednika, premijera, potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija, ministra ekonomskog razvoja, ministra javne uprave i ministra finansija, navodi se u najavi Ambasade SAD.

Članovi delegacije će se takođe sastati sa ključnim firmama iz javnog i privatnog sektora, kao i predstavnicima Crnogorske privredne komore i Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham). Ambasada će, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i AmCham-om, organizovati poslovne sastanke predstavnika kompanija članica Trgovinske misije SAD i crnogorskih kompanija kako bi se identifikovale poslovne mogućnosti u Crnoj Gori i širem regionu.

Iz Ambasade SAD ističu da je jedan od prioriteta tog diplomatskog predstavništva pomoć u stvaranju široko prosperitetne i ekonomski otporne Crne Gore koja stvara poslovne prilike za američke kompanije.

"Ambasada to čini promovisanjem trgovine i ulaganja, obezbjeđenjem poštene trgovinske prakse, poboljšanjem poslovnog okruženja i uklanjanjem prepreka za investitore i preduzetnike. Ova trgovinska misija, koja je direktan rezultat Američko-crnogorskog ekonomskog dijaloga pokrenutog u septembru 2021, poslužiće kao ključni korak u daljem razvoju bilateralne trgovine i ekonomske saradnje dviju zemalja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: