Nad Bolnicom Meljine proglasiti javni interes, Viši sud da povuče mjeru

Za zaključke glasali su predstavnici DF-a, Demokrata, URA i Prave Crne Gore, dok su uzdržani bili Andrija Popović iz LP i Genci Nimanbegu iz Force

3399 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Komisija za kontrolu privatizacije usvojila je zaključke u kojim poziva Vladu da proglasi javni interes nad Bolnicom Meljine u stečaju uz preduslov da se odrekne obavljanja komercijalnih usluga, da sistem javnog zdravstva uzme u zakup ovu bolnicu kako bi omogućili pružanje zdravstvenih usluga i očuvanje bolničkih kapaciteta, kao i da se Višem sudu uputi apel da razmotri pitanje da li i dalje postoji razlozi za opstanak privremene mjere raspolaganja imovinom uvedenog od 9. septembra 2019.

Za ove zaključke glasali su predstavnici DF-a, Demokrata, URA i Prave Crne Gore, dok su uzdržani bili Andrija Popović iz LP i Genci Nimanbegu iz Force.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić podsjetio je da je na sličan način upravljano Kombinatom alminijuma kada je druga firma upravljala radom fabrike osam godina koliko je trajao stečaj.

Predstavnik vlasnika Atlas grupe Marko Nikolić je naveo da su zaključci prema njegovom mišljenju nezaakoniti jer se zakup smatra raspolaganjem imovine a čije prenošenje tog prava onomogućava ova privremena mjera Višeg suda uvedena na zahtjev tužilaštva. On je kazao i da Skupština ne može da se mješa u odluke sudske vlasti.

Kazao je da je jedino rješenje da se sačeka završetak sudskih postupaka.

Andrija Popović je kazao da je bio uzdržan zbog toga što nije ubjeđen da su zaključci jedan i tri mogući, ali da podržava da Vlada hitno nađe rješenje i da se bolnica uključi u sistem javnog zdravstva.

Vučinić je naveo da će proglašenje javnog interesa pomoći ostalim institucijama sistema da prihvate ove zaključke.

Sjednica Komisije započeta je prošle sedmice, ali zbog izostanka predstavnika opozicije nije bilo kvoruma za donošenje zaključaka. Vlast i opozicija sa prethodnih parlamentarnih izbora imaju po sedam poslanika.

Bonus video: