Partije da daju imena za Anketni odbor o "Možuri"

Cilj da se ispita da li ima štete po državu u izgradnji vjetroelektrane između Bara i Ulcinja

5649 pregleda 2 komentar(a)
Odluka o otvaranju parlamentarne istrage donijeta prije skoro pola godine: Možura, Foto: Vlada CG/Sasa Matic
Odluka o otvaranju parlamentarne istrage donijeta prije skoro pola godine: Možura, Foto: Vlada CG/Sasa Matic

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović saopštio je “Vijestima” da je uputio poziv klubovima poslanika da dostave predloge kandidata za sastav Anketnog odbora, koji treba da započne parlamentarnu istragu u vezi s postupanjem nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane “Možura”.

”Postupak utvrđivanja predloga odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i 10 članova Anketnog odbora je u toku pred Administrativnim odborom. U svojstvu predsjednika Odbora uputio sam poziv klubovima poslanika da dostave predloge kandidata za sastav Anketnog odbora. Kada svi klubovi poslanika dostave predloge kandidata i stvore se procesne pretpostavke, sazvaću Administrativni odbor”, naveo je Krapović.

Skupština je odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora usvojila 30. jula, a na snagu je stupila 15. septembra. Odlukom je bilo predviđeno da je Ankentni odbor dužan da obavi parlamentarnu istragu, pripremi izvještaj i dostavi ga Skupštini u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Kako je taj rok isticao, jer Administrativni odbor nije izabrao članove Anketnog, poslanici su u decembru usvojili izmjenu odluke, čime se omogućio dodatni rok za sprovođenje istrage, na način da rok od 120 dana počne da teče od dana kada se donese odluka o imenovanju članova Anketnog odbora.

Cilj parlamentarne istrage, između ostalog, kako piše u odluci, bio bi da Skupština na osnovu izvještaja odbora ocijeni da li su u (ne)postupanju nadležnih državnih organa nastupile štetne posljedice po imovinu, i ukupni javni interes Crne Gore i da se nakon toga utvrdi eventualno postojanje političke i krivično-pravne odgovornosti konkretnih osoba.

”Po podacima koji su bili dostupni može se zaključiti da se u Crnoj Gori nalaze veoma važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona eura. Kompanija ‘Mozura Wind Park’ (MWP), koja upravlja kontroverznim projektom vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Uicinja, godinama posluje preko Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, što se može zaključiti na osnovu dokumentacije koja je prikupljena tokom novinarske istrage”, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke.

Specijalno državno tužilaštvo godinama vodi izviđaj u ovom postupku.

Bonus video: