Prekinut postupak u Osnovnom sudu u vezi sa spornim zaposlenjem Petra Radulovića u ACG, čeka se odluka ODT-a

"Po izvršenom uvidu u tužilačke spise, sud je utvrdio da je u toku izviđaj u predmetu formiranom protiv R. P. zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave i Đ. D. zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. Kako se u konkretnom slučaju ispituje vjerodostojnost isprave koja je korišćena kao dokaz o radnom iskustvu prilikom apliciranja za radno mjesto zamjenika izvršnog direktora tuženog, dok je u parničnom postupku tražen poništaj ove odluke, to je sud našao da donošenje odluke u postupku pokrenutom pred nadležnim tužilaštvom predstavlja prethodno pitanje za odlučivanje u parničnom postupku"

12434 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predmet u Osnovnom sudu koji Biljana Knežević vodi protiv Aerodroma Crne Gore (ACG) prekinut je dok Osnovno državno tužilaštvo (ODT) pravnosnažno ne okonča postupak koji vodi protiv sadašnjeg zamjenika izvršnog direktora ACG Petra Radulovića i direktora kompanije "Wir metaloprerada" Darka Đondovića zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave odnosno falsifikovanje službene isprave ili do nalaženja suda da ne postoje razlozi za čekanje njegovog završetka.

Ovo rješenje donijela je na današnjem ročištu sutkinja Ana Stojanovski.

Kneževićeva, koja je bivša savjetnica izvršnog direktora ACG, tužbu protiv te kompanije pokrenula je u Osnovnom sudu prije gotovo dvije godine. Knežević osporava radno iskustvo Radulovića koje je bilo neophodno da bude izabran na funkciju u ACG. Ona tvrdi da Radulovićev radni angažman u kompaniji "WIR Metaloprerada" na poziciji rukovodioca sektora za proces prerade metala i glavnog koordinatora za analizu tržišta u Crnoj Gori nije evidentiran u radnoj knjižici, te da samim time nije zadovoljio uslove konkursa. Ona smatra da je Radulović nezakonito odnosno na osnovu falsifikovane dokumentacije izabran za zamjenika direktora ACG.

Kneževićeva je od Osnovnog suda tražila da se poništi odluka o izboru Radulovića na radno mjesto zamjenika direktora i raspiše novi konkurs.

Na današnjem ročištu Stojanovski je konstatovala da je Osnovnom sudu dostavljen dopis ODT-a u kojem se navodi da je pred tim tužilaštvom u toku izviđaj u predmetu formiranom protiv Radulovića, kao i protiv Đondovića zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

Iz dopisa proizilazi, kako se navodi, da se postupak tiče ispitivanja vjerodostojnosti potvrde izdate od kompanije 'Wir Metaloprerada', a koja je izdata Raduloviću i kojom se potvrđuje da je on u periodu od 01.03.2014. godine do 31.12.2017. godine radio u toj kompaniji, te da je tu potvrdu priložio prilikom apliciranja na oglasu za radno mjesto pomoćnika izvršnog direktora ACG.

"Po izvršenom uvidu u tužilačke spise, sud je utvrdio da je u toku izviđaj u predmetu formiranom protiv R.P. zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave i Đ.D. zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. Kako se u konkretnom slučaju ispituje vjerodostojnost isprave koja je korišćena kao dokaz o radnom iskustvu prilikom apliciranja za radno mjesto zamjenika izvršnog direktora tuženog, dok je u parničnom postupku tražen poništaj ove odluke, to je sud našao da donošenje odluke u postupku pokrenutom pred nadležnim tužilaštvom predstavlja prethodno pitanje za odlučivanje u parničnom postupku. Prednje jer je sud dužan da prilikom ocjene zakonitosti predmetne odluke istu ispita po sadržini, ali i da cijeni zakonitost cjelokupnog postupka koji je prethodio izboru kandidata", saopštili su iz Osnovnog suda.

Knežević je, u urgenciji koji je uputila sudu, kazala da se kategorički protivi prekidu postupka, jer bi to predstavljalo, kako je navela, otvorenu podršku tuženoj strani u sporu, čiji bi visoki namještenik nastavio da i nakon dvije godine nestručno i neprofesionalno rukovodi sa oko 900 zaposlenih na crnogorskim aerodromima, te milionski vrijednom imovinom i poslovima od međunarodnog značaja za državu.

Knežević smatra da se nakon gotovo dvije godine od početka, postupak odugovlači zbog brojnih odlaganja dirigovanih od strane timova advokata koji zastupaju Aerodrome.

Bonus video: