Pekarima i malinarima zbog gubitaka po 300 hiljada eura

"Oni su pokazali odgovornost jer je bila pandemija koronavirusa, a prodavali su iako je cijena pšenice porasla 50 odsto. Malina je otkupljivanapo 4,3 eura po kilogramu ali je cijena na Svjetskoj berzi pala pa su pretrpjeli značajne gubitke. Maline su ostale u hladnjačama, bilo je i protesta", kazao je Joković

4918 pregleda 8 komentar(a)
Joković, Foto: Printscreen YouTube
Joković, Foto: Printscreen YouTube

Vlada je usvojila informaciju o podršci pekarskoj i malinarskoj industriji sa po 300 hiljada eura.

Informacija je usvojena na sjednici Vlade.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je pojasnio da je Vlada u avgustu 2021. godine donijela ograničenju vekne hljeba dok su se svi inputi za proizvodnju porasli, zbog čega su pekari poslovali sa gubitkom.

"Oni su pokazali odgovornost jer je bila pandemija koronavirusa, a prodavali su iako je cijena pšenice porasla 50 odsto", naglasio je Joković.

On je kazao da su razgovarali sa ministarstvom finansija pri čemu je odobreno 300 hiljada eura za subvencije svih koji su na veliko prodavali hljeb.

Joković je objasnio da će se ukupne količine hljeba podijeliti sa ovom subvencijom te da će se novac vratiti onima koji su prodavali i imaju dokaze, fakture, uplate....

On je dodao da je ista takva podrška namijenjena i otkupljivačima malina.

"Oni su otkupljivali malinu po 4,3 eura po kilogramu ali je cijena na Svjetskoj berzi pala pa su pretrpjeli značajne gubitke. Maline su ostale u hladnjačama, bilo je i protesta", kazao je Joković.

Joković je dodao da je 300 hiljada eura obezbijeđeno za sve one koji su od 1. jula prošle do tog datuma ove godine, otkupili i izvozili maline. "Za one koji imaju fakture sa svim dokazima, 300 hiljada će se podijeliti po kilogramu malina i množiti sa hladnjačarima, odnosno koliko je ko izvezao i prodao, tj imao gubitaka", pojasnio je Joković.

Bonus video: