Za Đurovića kao da sjever ne postoji: Ašanin kritikovao rad partijskog kolege

Ministrov potpis se dugo čeka za projekte koji su od ključnog značaja za mojkovačku opštinu

38665 pregleda 103 reakcija 71 komentar(a)
Put ka skijalištu, Foto: Privatna arhiva
Put ka skijalištu, Foto: Privatna arhiva

Ivan Ašanin, potpredsjednik Opštine Mojkovac, zadužen za investicije i razvoj, pozvao je svog partijskog kolegu iz Građanskog pokreta URA, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića “da, bar na kraju mandata, svojim potpisom, omogući nekoliko projektnih zadataka za mojkovački i bjelopoljski ski-centar, to jest, njihovo povezivanje”.

Ašanin za “Vijesti” kaže da je ministrov potpis dugo čeka kako bi se nastavile procedure oko projekata koji su od ključnog značaja za mojkovačku opštinu.

Potpredsjednik Opštine je, tvrdi, zadovoljan saradnjom sa brojnim državnim institucijama, ali, kako kaže, “Đurović se ponaša kao da sjever države ne postoji”.

“Što se tiče “ministrovanja” Đurovića, njegov resor na sjeveru u dijelu o kojem imam poslovne kontakte kao potpredsjednik Opštine kao da nije ni postojao. Zbog toga imam osjećaj da je taj ministar bio regionalni. Pokazalo se da nije dovoljno izglasati budžet i odobriti sredstva za projekte, kada pojedinci na visokim funkcijama, iz njima znanih razloga, neće da rade svoj posao. Izgleda da je mnogima granica Bioče. To sam i ranije zamjerao nekim “mojim” Mojkovčanima na visokim funkcijama. Tako je bilo i u skraćenom mandatu sa ministrom MERT-a”, kaže Ašanin.

Nezadovoljan partijskim kolegom: Ivan Ašanin
Nezadovoljan partijskim kolegom: Ivan Ašaninfoto: URA

On podsjeća da Đurovića nije bilo ni kada je premijer Dritan Abazović sa pet ministara i državnim sekretarima posjetio Mojkovac. Prema riječima Ašanina, jedini učinak tog ministra, kada je riječ o Mojkovcu, je bio “otvaranje “trafike” na mostu u Turističkoj organizaciji i potpisivanje, još nerealizovanog, projektnog zadatka za trafostanicu na budućem mojkovačkom skijalištu”.

“Đurovićev resor bio je ključni za razvojni projekat mojkovačkog i bjelopoljskog skijališta - Žarski i Cmiljača. Neradom ili iz nekog drugog razloga ministar je omogućio da se d.o.o. Skijališta Crne Gore ponašaju nezainteresovano oko tih projekata. Da ne pričam o tome u kakvom je stanju to državno preduzeće sada, a sve velikim dijelom i zahvaljujući Đuroviću”, kaže potpredsjednik Opštine Mojkovac.

S druge strane, tvrdi on, “Vlada se zalagala za sjever, a usvojen je i budžet “nikad bolji za sjever”. Ašanin kaže da je s lokalnim operativnim timom sve učinio da centralnom operativnom timu “pribavi dokumentaciju, koju je Đurović samo trebalo da potpiše”.

No, objašnjava potpredsjednik Opštine, to što ministar nije obavio svoj dio posla, ne znači da je izostala saradnja Opštine s drugim državnim institucijama i realizacija drugih projekata na budućem mojkovačkom i bjelopoljskom skijalištu. Ašanin je, tvrdi, zadovoljan saradnjom s upravama za za kapitalne projekte i saobraćaj.

“Otvoreni su radovi na izgradnji saobraćajne galerije u Dobrilovini na lokaciji Sokolovina, gdje se decenijama nije moglo proći od odrona. Taj projekat je vrijedan 10 miliona eura. Završen je i putni pravac u Bjelojevićku rijeku do Vragodola, to jest, do skretanja prema skijalištu Žarski, kao i prva dionica regionalnog puta prema Lubnicama i prva dionica prema skijalištu Žarski, oko sedam kilometara asfaltnog regionalnog puta s dvije trake, vrijedan 11 milona eura”, podsjeća Ašanin.

On kaže da “već druže vrijeme, neki tajkuni iz komšiluka, iz ličnih razloga, zagovaraju tezu da od mojkovačkog i bjelopoljskog skijališta treba odustati”. Tačka na ta nadanja, tvrdi, stavljena je proljetošnjom posjetom premijera i ministara Mojkovcu. Ostaje još da, kako kaže potpredsjednik Opštine, Uprava za saobraćaj “stavi tačku na ugovoreni most na Tari”. On apeluje da se “ukoliko odabrani izvođač neće da otpočinje radove na mostu, pod hitno raskine ugovor, raspiše novi tender i da se ne gubi vrijeme”.

“Na Bjelasici smo s Upravom za kapitalne projekte pokrenuli projekte, koji su bili zastali, a to nije bilo lako, mnogi ugovori su raskinuti iz raznoraznih razloga, zatim raspisani novi tenderi, a za sve to je bilo potrebno rada i vremena. Radi se o projektima puta Vragodo - Žarski, Bazna stanica Žarski, elektrovodovi s trafostanicama, put na spajanju Cmiljače i Žarskog, kao i dalekovoda Ravna Rijeka - Cmiljača odakle se napaja i Žarski. Ostvaren je još jedan san za Mojkovac tj. konačna sanacija i konzerviranje gradske deponije pored, to jest, na samoj obali Tare. Ukupna vrijednost radova je četiri miliona eura”, podsjeća on.

“Mojkovac neće odustati od ovih razvojnih projekata kako se htjelo prezentovati do skoro javnosti. Spremni smo na naporan rad, ali i na kritički i samokritički odnos. Za dobro svog grada i Crne Gore pomoći ćemo i novim ministrima, jer se mora raditi u opštem interesu. Ponavljam da Vlada koja ne završi projekat skijališta do 2025. ili 2026. godine ne treba da ima ni Mojkovac ni Bijelo Polje, pa ni sjever. Ličnu odgovornost ću osjećati, ukoliko se ne realizuje taj projekt”, poručuje Ašanin.

On kaže da se “i u lokalnoj upravi mora podvući crta”. Na tom nivou objašnjava “ne treba da ima politike, već samo rad”. Ašanin kaže i da se s lokalnog nivoa “mora malo agresivnije boriti za razvojne projekte”.

Iz kabineta ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića nijesu do zaključenja ovog broja odgovorili na izrečene tvrdnje Ivana Ašanina.

Bez komentara: Goran Đurović
Bez komentara: Goran Đurovićfoto: Luka Zeković

Zadovoljan ministarkom Novaković Đurović

Ašanin je, kaže, izuzetno zadovoljan saradnjom sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović.

Potpredsjednik Opštne objašnjava i da je u toku projekat sa EU fondovima i EIB-bankom vrijedan 4,5 miliona oko kolektora razdvajanja kanalizacija za centar grada i prigradskih naselja.

Najavljuje i radove na mojkovačkom trgu, čija je vrijednost milion eura. Za taj projekat, kako kaže, ubrzo će biti gotova projektna dokumentacija, što će omogućiti ulazak u tendersku proceduru.”

Pokazalo se da nije dovoljno izglasati budžet i odobriti sredstva za projekte, kada pojedinci na visokim funkcijama, iz njima znanih razloga, neće da rade svoj posao. Izgleda da je mnogima granica Bioče. To sam i ranije zamjerao nekim “mojim” Mojkovčanima na visokim funkcijama. Tako je bilo i u skraćenom mandatu s ministrom MERT-a

Bonus video: