SO Nikšić: Usvojen rebalans budžeta, opštinska kasa imaće više od 30 miliona eura

Opština će od Egalizacionog fonda dobiti skoro šest miliona eura, a Vlada je Opštini uplatila 400.000 eura za gašenje požara na deponiji Mislov do

11201 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sjednice Skupštine opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa sjednice Skupštine opštine Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Na sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić usvojena je odluka o rebalansu budžeta koji će, umjesto planiranih 26,8 miliona, iznositi 30,450 miliona eura.

„Razlozi da se budžet uveća za 3,650 miliona se zasnivaju na kako na povećanju bužetskih primitaka, tako i na povećanju budžetskih izdataka“, kazao je sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Zoran Šoškić.

Objasnio je da su sredstva prenešena iz prethodne godine, koja su budžetom za 2023. godinu planirana u iznosu od 3.220.000 eura, ostvarena siznosu od 6.406.510 eura, što je za 3.186.510 više od plana. Takođe, izmjenama Zakona o o finansiranju lokalne uprave, koji je prošle godine u avgustu stupio na snagu, procenat učešća opštine u porezu na dohodak fizičkih lica povećao se sa 12 na 50 odsto.

Šoškić
Šoškićfoto: Svetlana Mandić

Opština će od Egalizacionog fonda dobiti skoro šest miliona eura, a Vlada je Opštini uplatila 400.000 eura za gašenje požara na deponiji Mislov do.

Prema riječima Šoškića povećani su i rashodi budžeta, najviše za povećanje plata zaposlenim, više od dva miliona eura, a shodno granskom kolektivnom ugovoru koji je potpisan u februaru ove godine. Povećani su i transferi za obrazovanje, zdravstvo, kao i za socijalna davanja.

Veliki izdaci za lokalni budžet, kako je kazao sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, predstavljaju dugovi iz ranijeg perioda, kao i ranije tužbe protiv Opštine.

Shodno zakonu i odlukama nadležne Regulatorne agencije nikšićko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ mijenjaće cijene svojih usluga, pa će računi za vodu naredne godine neznatno biti manji.

"Ako uzmemo u obzir da je prosječna potrošnja vode desetak kubika, oni korisnici koji imaju kanalizaciju, njihov račun za vodu će biti niži za nekih 0,28 euro centi, odnosno 2,5 odsto, dok će razlika biti izraženija za pravna lica pa će njihovi računu za vodu biti niži 1,71 cent, odnosno 11 odsto. Te odluke je donio zakon i Regulatorna agencija je uradila percepciju da se cijena vode za fizička i pravna lica izjednači do 2026.godine", kazao je direktor Vodovoda Željko Cicmil.

rebalans nikšić
foto: Svetlana Mandić

Prvi put će Opština Nikšić uraditi Lokalni akcioni plan za biodiverzitet za period 2024-2029. Godine, koji se donosi radi sprovođenja strategije o zaštiti i očuvanju prirode na lokalnom novou. Kako je objasnila sekretarka nadležnog Sekretarijata Milanka Radulović do sada je postojao samo lokalni ekološki plan donesen 2014. Godine, koji je odavno istekao.

Opština će iz budžeta izdvojiti 50 hiljada eura za poboljšanje socio-ekonomskog položaja i pomoći u stambenom zbrinjavanju porodica koje bespravno žive u stambenim objektima koji se nalaze na katastarskoj parceli koji je svojina opštine Nikšić, a na kojoj će biti izgrađen vatrogasni dom.

Usvojena je odluka o izmjeni odluke o sufinansiranju adaptacije fasada i ravnih krovova na stambenim zgradama na području opštine Nikšić i izmjenama su uvršteni i kosi krovovi.

"Opština već nekoliko godina sufinansira adaptaciju fasada i ravni krovova stambenih zgrada na teritoriji opštine. Do sada je dato preko 300.000 eura za adaptaciju fasada i ravnih krovova. Međutm, s obzirom na potrebe etažnih vlasnika iz zgrada sa kosim krovovima pristupilo se izmjeni postojeće odluke, pa će biti uvršteni i kosi krovovi na stabenim zgradama", kazala je Milanka Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Svetlana Mandić

Sve tačke su jednoglasno usvojene, jer je sjednici prisustvovao 21 odbornik vladajuće većine, dok nijesu prisustvovali odbornici nikšićke opozicije - Evropski tim za Nikšić (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i nezavisna odbornica Tatjana Knežević Perišić.

Bonus video: