Traže 900.000 za neplaćeni PDV: “Sveti Stefan hoteli” tužio “Adriatic properties” nakon nalaza UPC

Uprava prihoda i carina je kontrolom utvrdila poresku obavezu za neplaćeni porez na dodatu vrijednost

11448 pregleda 74 reakcija 3 komentar(a)
Čekaju rješenje sutkinje Raičković: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Čekaju rješenje sutkinje Raičković: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Sutkinja Privrednog suda Dijana Raičković treba da donose rješenje u vezi sa prigovorom firme “Adriatic properties” koja tvrdi da taj sud nije prava adresa za rješavanje spora o visini iznosa zakupnine i neplaćenog PDV-a, koji je protiv njih pokrenula kompanija “Sveti Stefan hoteli”. To je epilog jučerašnjeg pripremnog ročišta održanog u Privrednom sudu.

Državna firma “Sveti Stefan hoteli”, u zakup daju istoimeni grad-hotel i Vilu Miločer kompaniji “Adriatic Properties”, od kojih sada potražuju naplatu po osnovu neplaćenog PDV-a u iznosu od 900 hiljada eura. Kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa za zakup grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kvartalno uplaćuje oko 380 hiljada eura.

Advokat “Sveti Stefan hotela” Petar Mrdak je istakao da je spor uslijedio nakon odluke Uprave prihoda i carina, koja je 2020. toj firmi utvrdila obavezu od 900 hiljada eura za unazad dvije godine, jer PDV nije obračunat u skladu sa zakonom.

Advokat “Adriatic propertiesa” Nikola Martinović je kazao da ostaju pri prigovoru da Privredni sud nije nadležan za ovaj slučaj. On je istakao da je višedecenijska praksa pokazala da se zakupnina ugovara u bruto iznosu, odnosno da su uračunati PDV i ostala davanja.

“Predlog tužioca značio bi izmjenu iznosa zakupnine, a za šta nema saglasnost druge strane”, naglasio je Martinović.

Mrdak je kazao da je aneksom izričito propisano da je zakupnina u neto iznosu te da su višedecenijska praksa i obračuni koje je vršila “Budvanska rivijera” bili pogrešni, što je kako je kazao, utvrdio i nadležni organ.

Uprava prihoda i carina je kontrolom utvrdila poresku obavezu za neplaćeni porez na dodatu vrijednost

Sutkinja Raičković će dvjema stranama dostaviti rješenje po prigovoru, odnosno da li je Privredni sud nadležan za njihov spor.

Iz kompanije “Sveti Stefan hoteli” su početkom avgusta, saopštili da firma “Adriatic properties” od početka 2023. nije platila nijednu fakturu ispostavljenu u ovoj godini. Kako su kazali, zakupac nije izvršio ni uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u 2022, kao ni fakturisani iznos za indeksaciju, te da se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom.

Prema ranijem pisanju “Vijesti”, “Adriatic properties” je zatim sredinom avgusta uplatila državnoj firmi HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hotelima” dvije rate zakupa za hotelski kompleks Sveti Stefan - Miločer. Kompaniji HTP Miločer, koja je izdala u višedecenjski zakup nekadašnji hotel “Kraljičina plaža” uplaćene su dvije kvartalne rate od po 87.500 eura. Iz hotela “Sveti Stefan” su prethodno upozoravali da se obaveze moraju izmiriti jer će pokrenuti raskide ugovora.

Bonus video: