Prolongiraju rok za tri godine: Zakon o računovodstvu u javnom sektoru ne može stupiti na snagu 1. januara 2024.

Za primjenu zakona koji je usvojen 2019. potrebno je obezbijediti odgovarajući informacioni sistem koji će podržavati vođenje budžetskog računovodstva. DRI ocijenila da nije moguća primjena jer nije proradio ni softver za vođenje jedinstvene evidencije državne imovine

8059 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo finansija spremilo je izmjene i dopune Zakona o računovodstvu u javnom sektoru kojima je definisano da njegova primjena počne 1. januara 2027. godine, a ne od 1. januara 2024. godine jer nijesu, kako navode u ovom resoru, stvoreni uslovi za njegovu primjenu, odnosno odgovarajući informacioni sistem za ovu oblast.

Ovo je rečeno “Vijestima” zvanično u Ministarstvu finansija.

Skupština je u novembru 2019. godine usvojila ovaj zakon kojim se uređuje način i organizacija vođenja računovodstva u javnom sektoru, finansijsko izvještavanje i druga pitanja od značaja za računovodstvo u javnom sektoru. Po članu 53. on je stupio na snagu 14. decembra 2019. godine, a da se primjenjuje od januara naredne godine.

“U dijelu nadogradnje informacionog sistema, Ministarstvo finansija je u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima i na osnovu komunikacije sa pojedinim korisnicima budžeta, kod kojih postoje veći izazovi u primjeni nadogradnje informacionog sistema, pripremilo set akata i analiza. Pripremljeni su Analiza računovodstvenih procesa i mogućnosti povezivanja postojećih informacionih sistema za potrebe primjene informacionog sistema koji će podržavati obračunsko računovodstvo, kao i GAP analiza postojećih funkcionalnosti računovodstvenog informacionog sistema i zahtjeva obračunskog računovodstva u odnosu na zakon i predloge podzakonskih akata”, naveli su u ovom resoru.

Kako su objasnili za primjenu ovog zakona potrebno je obezbijediti adekvatno i izuzetno zahtjevno IT rješenje, koje će podržavati vođenje budžetskog računovodstva i finansijsko izvještavanje u skladu sa obračunskim računovodstvenim principom, a koje se u velikom dijelu razlikuje od postojećeg računovodstvenog informacionog sistema, koji podržava gotovinski računovodstveni princip.

“Imajući u vidu da je i Državna revizorska institucija u izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, ocijenila da nisu stvoreni uslovi za primjenu zakona u dijelu procjene vrijednosti državne imovine i stavljanja u funkciju softvera za vođenje jedinstvene evidencije i registra nepokretnosti, nije moguće primijeniti zakon u predviđenom roku i potrebno je odložiti primjenu zakona, kako bi se stvorili uslovi za primjenu nove računovodstvene regulative. Imajući u vidu navedene objektivne okolnosti, predlaže se odlaganje početka primjene Zakona o računovodstvu u javnom sektoru za tri godine, sa 1. januara 2024. godine na 1. januara 2027. godine”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Iz ovog Vladinog resora su kazali da su saglasno odredbama ovog zakona pripremili 7 pravilnika i to - pravilnik o kontnom okviru (koji je razvijen na način da podržava evidentiranje svih transakcija u javnom sektoru na obračunskom principu, a ne samo priliva i odliva gotovine i da podržava konsolidaciju finansijskih izvještaja, pravilnik o računovodstvenoj metodologiji i računovodstvena metodologija sa šemama knjiženja) sa posebnim osvrtom na kreiranje početnih bilansa, pravilnik o centralnom i opštinskom registru javnog sektora (kojim se utvrđuju organi i pravna lica koja spadaju u javni sektor i način vođenja registra, što predstavlja određeni iskorak s obzirom na to da u dosadašnjoj praksi nismo imali na jednom mjestu pregled svih subjekata javnog sektora), a koji je neophodan za utvrđivanje i praćenje obaveze finansijskog izvještavanja i konsolidacije.

Uz to, pravilnik o sadržaju poslovnih knjiga, pravilnik o finansijskom izvještavanju u javnom sektoru koji propisuje rokove, način pripreme i dostavljanja, kao i formate finansijskih izvještaja sa uputstvom za njihovo popunjavanje, priručnik za knjiženje po novoj računovodstvenoj metodologiji (sa primjerima knjiženja za potrebe lakše primjene nove računovodstvene metodologije) i pravilnik o načinu sprovođenja obuke i polaganja ispita za sticanje sertifikata računovođe u javnom sektoru.

Bonus video: