U Kotoru skoro 3.000 prijavljenih gostiju, od 1. decembra zimske fešte

Trenutna predviđanja su da će 2023. za više od 30 odsto biti bolja u odnosu na 2019. kada je u pitanju broj prijavljenih gostiju, rekao je direktor TO Kotor Jovan Ristić

3888 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Prema podacima Turističke organizacije opštine Kotor, u tom primorskom gradu je gotovo svakog mjeseca 2023. bio prijavljen veći broj gostiju nego u 2019. i 2022. godini.

Direktor TO Kotor Jovan Ristić ističe da su to rezultati kojima, osim lokalne turističke organizacije, mogu biti zadovoljni i privrednici i svi koji se bave ugostiteljstvom i turizmom, prenosi Mediabiro.

Takvi dobri rezultati nastavljaju da se bilježe i u oktobru mjesecu.

“Kada je posljednji presjek u pitanju, imali smo nekih 60 odsto bolji rezultat u odnosu na prošlu i nekih 40 odsto u odnosu na 2019. godinu. U nekim izvorima prihoda, kao što je naplata boravišne takse, imali smo i 100 odsto više prihoda nego 2022. Prema posljednjem presjeku, u Kotoru boravi nešto manje od 3.000 gostiju. Kada su hotelski smještaji u pitanju, dominiraju gosti iz Velike Britanije, jednog novog tržišta koje smo pokrenuli u posljednjih nekoliko godina, tu su i gosti iz Njemačke, Francuske i Rusije kao tradicionalnog emitivnog tržišta. U privatnom smještaju su takođe gosti iz Rusije, Ukrajine, Srbije, zemalja okruženja, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske,” saopštio je Ristić.

Jovan Ristić
foto: Mediabiro

Dodaje da će tek na kraju godine biti moguće dati potpun i iscrpan pregled prihoda od svih izvora koje ima Turistička organizacija Kotor, ali i da su trenutna predviđanja da će 2023. godina za više od 30 odsto biti bolja u odnosu na 2019. kada je u pitanju broj prijavljenih gostiju.

Kako bi se taj pozitivni trend nastavio, do kraja godine TO Kotor priprema raznovrsne akcije i manifestacije u narednom periodu.

“Kroz naš novi interni projekat koji smo nazvali 'Kotor 365' naša je želja da sezonalnost gotovo u potpunosti ukinemo i na dobrom smo putu ka ostvarenju tog cilja. Mislim da ćemo u ovoj godini imati praktično jedan mjesec za odmor svih privrednika i nešto manji pritisak gostiju u periodu novembra, a sljedeće godine u martu, sve ostalo vjerujemo da ćemo programima i sadržajima i svim onim što Kotor nudi, uz veliki broj uplovljavanja u luku Kotor, imati sezonu koja će u jakom omjeru trajati deset mjeseci,” kazao je direktor TO Kotor.

Velikom prilivu turista i ove godine je doprinio kruzing turizam, ali i nova atrakcija u vidu žičare Kotor-Lovćen.

Ristić je ocijenio i da su ove godine uspjeli na određeni način da, kroz različite inicijative i različite intervencije, olakšaju život i domaćem stanovništvu koje se ne bavi turizmom i ugostiteljstvom i koje je "podnosilo najveći teret gužvi kojih je bilo i ove godine, ali ipak nešto manje zbog nove regulacije saobraćaja i različitih akcija koje smo pokrenuli, a koje su donekle animirale ljude da manje koriste svoje automobile i koriste alternativna sredstva prevoza”.

Ristić je takođe najavio da će Kotor u zimskim mjesecima atraktivnim učiniti i novi turistički proizvod, zimske fešte pod nazivom Winter Fest.

“Program će trajati od 1. decembra do 3. februara, uz otvaranje i zatvaranje, uz bazar na rivi, izuzetno dobar muzički program tokom oba mjeseca, sa fokusom na dva Božića i tri dana Novogodišnjih praznika, ali i za pravoslavnu Novu godinu, TO Kotor će svake subote organizovati nastupe lokalnih ili crnogorskih izvođača na gradskoj rivi,” najavio je direktor TO Kotor.

Kazao je da će se od prvog novembra krenuti sa objavom imena svih izvođača i kompletnog programa, te će se tada znati koje zvijezde će Kotorane i goste uvesti u 2024. godinu.

Bonus video: