"Sveti Stefan hoteli": Iniciraćemo raskid ugovora sa Statisom, ako zakupnine ne budu izmirene u što kraćem roku

Ugrožena likvidnost firme u većinskom vlasništvu države

16700 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Odbor direktora kompanije "Sveti Stefan hoteli" upozorio je da kompanija "Adriatic Properties" biznismena Petrosa Statisa nije izmirila zakupninu za grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer, zbog čega je likvidnost te firme u većinskom vlasništvu države ugrožena.

Ukoliko, kako se navodi u saopštenju koje potpisuju izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica Odbora direktora Milica Kažanegra, u što kraćem roku ne budu izmirene zakupnine, iniciraće vanrednu Skupštinu akcionara na kojoj će se odlučiti o raskidu ugovora o zakupu.

“Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi društvo 'Sveti Stefan hoteli' a.d. Budva održana je hitna sjednica Odbora direktora, na kojoj su usvojeni određeni zaključci i konstatovana neophodnost da isti budu predočeni najvažnijim institucijama u Crnoj Gori kao i javnosti. Društvo 'Sveti Stefan hoteli' a.d. Budva sve svoje poslovne prihode ostvaruje od izdavanja cjelokupne imovine društvu Adriatic Properties. Zakupac nije platio fakture za III i IV kvartal 2023. godine”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Takođe, zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cijelosti prema dostavljenim fakturama za sva 4 kvartala u 2022. godini, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom Crne Gore. Neplaćanjem faktura Društvo ne ostvaruje nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjava isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u prethodnom periodu. Dalje, od velike važnosti je i da se pred Arbitražnim sudom u Londonu vodi postupak i da u ovom momentu nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka Društvo biti u obavezi da izvoji novčanih sredstava za troškove Arbitražnog suda”, ističu iz ove kompanije.

Imajući u vidu nastalu situaciju, kako dodaju, kao i činjenicu da je likvidnost preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje dovedena u pitanje, zatim postojanje neizvjesnosti po pitanju plaćanja troškova arbitražnih postupaka kao i činjenicu da hotel Sveti Stefan nije otvoren već tri godine, Odbor direktora "Sveti Stefan hoteli“ a.d. Budva odlučio je da će, ukoliko izmirivanje obaveza zakupnine ne bude izvršeno u što kraćem roku, biti inicirano održavanje vanredne Skupštine akcionara, na kojoj će akcionari odlučiti da li će se Ugovor o zakupu raskinuti u skladu sa zakonom i pozitivno pravnim propisima, ili eventualno predložiti neke druge modalitete.

Bonus video: