"Miločer" i "Sveti Stefan hoteli" tužili, pa moraju da plate 600.000 funti "Adriatic propertiesu"

Kompanije Hotelsko turističkog preduzeća “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” dužni su da plate zakupcu “Adriatic propertiesu”, biznismena Petrosa Statisa, troškove arbitražnog postupka pred sudom u Londonu

46559 pregleda 95 reakcija 42 komentar(a)
Država izgubila skoro sve sporove: gradnja “Kraljičine plaže”, Foto: Vuk Lajović
Država izgubila skoro sve sporove: gradnja “Kraljičine plaže”, Foto: Vuk Lajović

Kompanije Hotelsko turističkog preduzeća “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem Sveti Stefan - Miločer, dužni su da plate 600 hiljada funti zakupcu “Adriatic propertiesu”, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

To je “Vijestima” potvrđeno u kompaniji grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Toliko iznose troškovi postupka u dosadašnjem dijelu, jer su sve privremene mjere koje su tražile ove dvije državne firme i sva prethodna pitanja (ukupno 20 odluka), osim jednog zahtjeva, izgubili, zbog čega su dužni da “Adritaic propertiesu” nadoknade 600 hiljada funti troškova.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje se vodi spor koji je pokrenuo “Adriatic properties”, zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

S druge strane, zbog kašnjenja u plaćanju zakupnine “Adriatic propertiesa”, HTP “Miločer” se našao u alarmantnoj situaciji.

Naime, Uprava prihoda i carina blokirala je HTP “Miločer” na ime duga od nešto više od 48 hiljada eura, a stanje u toj vladinoj kompaniji koja gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerskom parku gdje se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” je alarmantno jer radnici nijesu primili platu, a kasni se i sa izmirivanjem svih obaveza.

To je u pismu novoimenovanom ministru turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimiru Martinoviću predočio izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević.

On je za takvo stanje optužio zakupca, kompaniju “Adriatic properties”, koja nije izmirila rate za treći i četvrti kvartal, niti u cjelosti isplatila one za prvi i drugi ove godine, a nisu kompletno isplaćene četiri rate za prethodnu godinu.

Zbog takve situacije HTP se našlo u teškoj finansijskoj situciji, jer kako je Đurašević naveo, zakupac neizmirivanjem obaveza svjesno ugrožava funkcionisanje te firme, koja nije u mogućnosti da izmire tekuće obaveze.

“Trenutno kasnimo, septembarsku, oktobarsku, novembarsku i decembarsku ratu Fondu za obeštećenje u iznosu od po 15 hiljada eura, odnosno ukupno 60 hiljada eura, dvije rate za kamate u iznosu od 14.500 eura, odnosno 29 hiljada eura Universal capital banci, porez na nepokretnost za 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godinu u iznosu od 592.139 eura”, naglasio je Đurašević u dopisu.

Đurašević navodi da je zbog neplaćenog PDV-a račun firme u blokadi od Uprave poreza i carina na iznos od 48.708 eura, od čega je osnovni dug 35.949, a kamata 12.759 eura.

“Takođe, nemamo novca za plate i ostale tekuće obaveze već duže vrijeme. Molimo Vas, ako je moguće, da izvršite neki vid pritiska na zakupca da nastavi da izmiruje obavez. Mi, kako sam Vas ranije obavijestio, nemamo nikakvu komunikaciju sa njima, njima je naloženo da ne komuniciraju sa nama jedino preko advokata dok traje arbitražni postupak”, naglasio je Đurašević u dopisu i zatražio da ih Martinović primi na sastanak kako bi mu predočili alarmantnu situaciju u kojoj se nalazi ta firma čiji je stoodstotni vlasnik Vlada Crne Gore.

Đurašević je pismo uputio i izvršnom direktoru “Adriatic propertiesa” Goranu Bencunu, zatraživši da u što kraćem roku izmire obaveze.

“Vijestima” je iz “Adriatic properties” rečeno da će ubrzo sa pedstavnicima Vlade biti definisano koliko iznose obostrana dugovanja.

HTP “Miločer” založila je kamenu vilu u Miločerskom parku kao kolateral za kredit koji je ta vladina firma 2016. uzela kod Univerzal capital banke, čiji je jedan od vlasnika kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen i na njegovom mjestu te placu uz njega gradi se novi hotel sa depadansom, 66 apartmana za tržište.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” te zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod “HTP” Miločer”. Osim ugovora sa HTP “Miločer” 2007. godine, zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad hotela “Sveti Stefan” i Vile “Miločer”, Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe kompaniji grčkog biznismena Petrosa Statisa dala u trodecenijski zakup te najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “Sveti Stefan hoteli” AD, kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura.

I iz “Sveti Stefan hoteli” nedavno su se obratili otvorenim pismom, te upozorili da ukoliko im rate za zakup ne budu izmirene, da će inicirati na Skupštini akcionara da se raskine ugovor o zakupu.

Kompanija od dva zaposlena, od kojih je jedan direktor

Ono što je svojstveno dvjema državnim kampanijama HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” je da im je sav posao ubiranje kirije koju naplaćuju od izdavanja elitnog ljetovališta, zbog čega imaju i najmanji broj zaposlenih od svih državnih kompanija.

U “Sveti Stefan hotelima” za bruto plate na godišnjem nivou troše 79.755 eura. Imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan predsjednik petočlanog odbora direktora. Iz godišnjeg iznosa za plate, osim zaposlenima, plaćaju se i naknade članovima Odbora direktora u iznosu od 500 eura.

HTP “Miločer” ima dva zaposlena radnika, od kojih je jedan izvršni direktor, a drugi poslovna sekretarica. Za bruto plate zaposlenih i tročlanog odbora direktora godišnje se isplaćuje 51.410 eura.

Bonus video: