Statis preko suda traži naplatu

Kompanija “Adriatic properties” traži izvršenje odluke Arbitražnog suda u Londonu

11460 pregleda 10 komentar(a)
Jedan od simbola Crne Gore: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Jedan od simbola Crne Gore: Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog ljetovališta Sveti Stefan-Miločer predala je Privrednom sudu odluku o troškovima arbitraže pred sudom u Londonu, radi priznanja strane odluke za izvršenje.

Kompanije Hotelsko-turističkog preduzeća “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” AD u većinskom vlasništvu države, koje su izdale u zakup hotelski kompleks, dužne su da plate 600 hiljada funti “Adriatic propertiesu”, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka u Londonu.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom i dalje se vodi spor koji je “Adriatic properties” pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Arbitražni sud priznao je dosadašnje troškove koje treba crnogorske kompanije da isplate jer su sve privremene mjere koje su tražile ove dvije državne firme i sva prethodna pitanja (ukupno 20 odluka) izgubili, osim jednog zahtjeva. Takva odluka stranog suda potrebno je da bude priznata pred domaćim, čime bi kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa mogla da pokrene postupak prinudnog izvršenja, odnosno da budu blokirani računi domaćih kompanija.

S druge strane, zbog kašnjenja u plaćanju zakupnine “Adriatic propertiesa”, HTP “Miločer” se našao u alarmantnoj situaciji. Uprava prihoda i carina blokirala je HTP “Miločer” na ime duga od nešto više od 48 hiljada eura, a stanje u toj vladinoj kompaniji koja gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerskom parku gdje se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” je alarmantno jer radnici nijesu primili platu, a kasni se sa izmirivanjem svih obaveza.

Vladi je upućen dopis da se pod hitno organizuje sastanak, a i u “Adriatic propertiesu” očekuju da se sastanu sa predstavnicima Vlade kako bi se definisala međusobna dugovanja.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen i na njegovom mjestu i placu uz njega gradi se novi hotel sa depadansom, sa 66 apartmana za tržište.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičine plaže” i zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je inače jedini prihod HTP “Miločer”. Osim ugovora sa HTP, 2007. zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe kompaniji grčkog biznismena dala u trodecenijski zakup ove najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “Sveti Stefan hoteli” AD, kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura.

“Adriatic propertis” već dvije i po godine zaustavio je izgradnju novog hotela “Kraljičina plaža” sa depadansima, apartmanima za prodaju u Miločerskom parku, sve dok traje arbitražni postupak, a i grad-hotel i vila Miločer bili su zatvoreni dva ljeta, da bi tek minulog ljeta bili otvoreni neka dva mjeseca, ali ne u punom kapacitetu.

Bonus video: