Ćirović: Statis bi da izigra zakon

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa predložila Privrednom sudu da odbije predlog kompanija “Adriatic properties” za priznanje djelimične arbitraže

27066 pregleda 122 reakcija 8 komentar(a)
Nijesu ispunjene pretpostavke za priznavanje arbitraže: Bojana Ćirović, Foto: Luka Zekovic
Nijesu ispunjene pretpostavke za priznavanje arbitraže: Bojana Ćirović, Foto: Luka Zekovic

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović predložila je Privrednom sudu da odbije predlog kompanije “Adriatic properties” za priznanje Druge djelimične arbitražne odluke Londonskog suda, kojom se vladina firma HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu države, te HG “Budvanska rivijera” i Ministarstvo ekonomskog razvoja, obavezuju da solidarno isplate oko 600 hiljada eura na ime sudskih troškova pred međunarodnim tribunalom.

“Prvenstveno smatram da nijesu ispunjene pretpostavke za priznanje predmetne arbitražne odluke u smislu zakona o međunarodnom privatnom pravu, Zakona o arbitraži i člana V tačka 2a Njujorške konvencije o priznanju i izvršenju stranih arbitražnih odluka”, navela je ona u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je adresiran na sutkinju Privrednog suda Dijanu Raičković.

Privredni sud tražio je od nje da se izjasni o predlogu kompanije “Adriatic properties”, zakupca elitnog ljetovališta Sveti Stefan - Miločer, predatom tom sudu za priznanje arbitražne odluke suda u Londonu.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje se vodi spor koji je kompanija “Adriatic properties” pokrenula zahtijevajući da im se isplati 100 miliona eura na ime kršenja ugovora. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Arbitražni sud priznao je dosadašnje troškove koje crnogorske kompanije treba solidarno da isplate jer su sve privremene mjere koje su tražile i sva prethodna pitanja (ukupno 20 odluka) izgubili, osim jednog zahtjeva.

Takva odluka inostranog suda potrebno je da bude priznata pred domaćim, odnosno Privrednim sudom, kako bi kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa mogla da pokrene postupak naplate, uz eventualnu blokadu računa domaćih kompanija.

Drugom djelimičnom arbitražnom naloženo je kompaniji “Sveti Stefan hoteli” da plati firmi “Adriatic properties” 226.575,70 funti koji predstavlja 50 odsto njihovih pravnih troškova. Takođe, istom arbitražnom odlukom naloženo je kompaniji “Sveti Stefan hoteli” i Ministarstvu ekonomskog razvoja da solidarno isplate 295.341,45 funti, što je ukupno oko 600 hiljada eura.

Zaštitnica Ćirović je Privrednom sudu ukazala na to da u ovom slučaju postoji isključivo nadležnost suda Crne Gore.

“Prije svega skrećem pažnju na pokušaj zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane predlagača (Adriatic properties), koji se sastoji u iznošenju netačnih činjeničnih tvrdnji uz istovremeno otvoreno negiranje postojanja činjenica u vezi sa arbitražnim sporazumom sadržanim u samom Ugovoru o zakupu. Radi se o više nego o očiglednom pokušaju ‘izigravanja zakona’ od strane predlagača fraudoloznom namjerom koja se sastoji u pokušaju izbjegavanja primjene imperativnih zakonskih normi države Crne Gore, voljnim zaobilaženjem primjene kolizionih normi, izmjenama odlučujućih činjenica vještačkim stvaranjem ‘tački vezivanja’, odnosno stranog elementa a sve sa nedozvoljenim ciljem ishodovanja engleskog prava”, navela je.

Ona je ustvrdila da je crnogorski sud dužan da vodi računa o izigravanju primjene domaćeg mjerodavnog prava i da i to sankcioniše na način što u konkretnom slučaju neće primijeniti englesko pravo.

“Jer njegova primjena ima za cilj izbjegavanje primjene crnogorskog prava, odnosno zakona”.

Iz kompanije “Adriatic properties” “Vijestima” je rečeno da je stav zaštitnice imovinsko-pravnih interesa očekivan i da očekuju da će Privredni sud formalno priznati odluku međunarodnog suda kako bi bila omogućena isplata troškova.

Vlada i zakupac elitnog ljetovališta pregovaraju kako bi se riješio problem sudskih troiškova, ali i isplate zaostalih rata zakupnine, te daljeg upravljanja kompleksom “Sveti Stefan - Miločer”, koji je praktično tri godine zatvoren (minule sezone bila je otvorena vila “Miločer”).

S druge strane, zbog kašnjenja u plaćanju zakupnine, HTP “Miločer” se našao u alarmatnoj situaciji. Uprava prihoda i carina blokirala je preduzeće na ime duga od nešto više od 48 hiljada eura, a zaposleni u toj vladinoj kompaniji koja gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerskom parku, gdje se gradi novi hotel “Kraljičina plaža”, nijesu primili, platu, a kasni se i sa izmirivanjem svih obaveza.

Stari hotel “Kraljičina plaža” je porušen, i na njegovom mjestu, te placu uz njega, gradi se novi, sa depadansom i 66 apartmana za tržište.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičina plaža” i zemljišta, na ime koga kvartalno uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod HTP-a “Miločer”.

Osim ugovora sa HTP “Miločer”, 2007. je zaključen ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad-hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer”, HG “Budvanska rivijera”, koja je Statisovoj kompaniji dala u trodecenijski zakup najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “Sveti Stefan hoteli”, kojoj se kvartalno za zakup uplaćuje 380 hiljada eura.

Već ima dvije i po godine otkako je Kompanija “Adriatic properties” zaustavila gradnju novog hotela “Kraljičina plaža”, sve dok traje arbitražni postupak.

Bonus video: