Predrag Drecun na čelu borda IRF-a?

Kandidat Pokreta “Evropa sad” za čelnu poziciju u Investiciono-razvojnom fondu ekonomski analitičar koji je bio nekadašnji ministar rada, kao i glavni izvršni direktor Prve i Universal capital banke

48997 pregleda 224 reakcija 145 komentar(a)
Čelna pozicija u IRF-u pripala Pokretu Evropa sad: Drecun, Foto: BORIS PEJOVIC
Čelna pozicija u IRF-u pripala Pokretu Evropa sad: Drecun, Foto: BORIS PEJOVIC

Ekonomski analitičar Predrag Drecun trebalo bi da bude izabran za predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), saznaju “Vijesti” iz više izvora.

On bi tu poziciju pokrio u ime Pokreta “Evropa sad” kome je, prema nezvaničnim informacijama, u vladajućoj većini pripalo ovo mjesto, kao i mjesto izvršnog direktora IRF-a.

Drecun je nekadasnji visoki funkcioner Narodne stranke i bivši crnogorski ministar rada i socijalnog staranja u nekadašnjim vladama premijera Filipa Vujanovića. On je pokrivao i poziciju člana Upravnog odbora za nerazvijena područja u ime Crne Gore u nekadašnjoj državi SRJ, kao i mjesto potpredsjednika Unije poslodavaca Crne Gore.

Drecun je bio i glavni izvršni direktor Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića. Pokrivao je i mjesto glavnog izvršnog direktora Universal capital banke (UCB) kojom gazduje biznismen sa crnogorskim pasošem Petros Statis.

Jedan je od ekonomskih analitiča koji je podržao program “Evropa Sad 1” koji je uključio ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranja, uvođenja neoporezivog dijela zarade do 700 eura i minimalca na 450 eura.

Demokrate bi u Odboru direktora, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, trebalo da zadrže Velizara Kaluđerovića, dok će se ostala tri mjesta popuniti kroz javni poziv.

Skupština IRF-a raspisala je 12. januara javni poziv za članove Odbora direktora koji je bio otvoren sedam dana, odnosno do 19. januara.

“Vijestima” do danas nije odgovoreno na pitanja koliko je bilo prijava na ovom javnom poziv i ko su kandidati. Pitanja su prvo upućena 23. januara PR službi IRF-a koja je uputila da se odgovori potraže od Ministarstva finansija kome su pitanja poslata istog dana. Iz tog resora su kazali da su pitanja uputili vladinoj Službi za odnose sa javnošću koja će na njih odgovoriti.

Članove Odbora direktora imenuje i razrješava Skupština Fonda. Odbor direktora Fonda ima pet članova. Predsjednik Odbora direktora funkciju vrši profesionalno, a članovi Odbora direktora funkciju vrše honorarno. Odbor direktora se imenuje na period od pet godina i može biti ponovo imenovan.

Skupština je krajem prošle godine usvojila dopune Zakona o Investiciono-razvojnom fondu, prema kojima će predsjednik Odbora direktora IRF-a funkciju vršiti profesionalno, a članovi odbora honorarno.

Dopune je predložio poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, a prihvaćen je amandman Demokratske Crne Gore kojim se predlaže da Odbor direktora IRF-a ima pet članova koji se biraju na pet godina, ali i da se mogu ponovo birati. Prema starom rješenju Odbor direktora IRF-a je imao tri člana.

Novo rukovodstvo IRF-a trebalo bi da zajedno sa Vladom nastavi projekat transformacije IRF-a u državnu Razvojnu banku.

Doskorašnja direktorka IRF-a i sadašnja guvernerka Centralne banke Irena Radović je u intervjuu “Vijestima” u avgustu prošle godine kazala da tim procesom koji je zahtjevan rukovodi vlada.

“Trenutno smo u inicijalnoj fazi. Kao nosilac aktivnosti Ministarstvo finansija uputilo je, na naš predlog, Vladi na usvajanje informaciju o potrebi transformacije IRF-a u razvojnu banku, a na sjednici od 6. jula ove godine Vlada ih je zadužila da pitanje transformacije uvrste u Program ekonomskih reformi za period 2024-2026, kao i da formira radnu grupu za koordinaciju procesa transformacije. Naročito je važan dio kreiranja zahtjeva prema Evropskoj komisiji/delegaciji, za tehničku pomoć kroz programe “TAIEX”, “Twinning” i “EU Reform Facility” i izbor partnerskih državnih razvojnih banaka EU za proces transformacije kroz raspoložive evropske fondove”, kazala je Radovićeva.

Ona je dodala da očekuju da će Vlada u svom planu rada za 2024. godinu, u dijelu normativnih aktivnosti, predvidjeti i utvrđivanje Predloga zakona o Razvojnoj banci Crne Gore i njegovo upućivanje Skupštini na usvajanje, te da se podrazumijeva da će IRF proaktivno učestvovati u svim aktivnostima u vezi sa transformacijom u nacionalnu razvojnu banku.

Bonus video: