Spor oko "Slatine" dobio vještaka, saslušan projektant

Firma "BBH" čiji je suvlasnik Blažo Đukanović od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu "Slatina"

4771 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vještak ekonomsko finansijske struke Borka Boričić zadužena je za vještačenje u sporu kompanije "BB Hidro" (BBH) i države, koji je privatna firma pokrenula radi naknade štete i izmakle dobiti za izgradnju male hidroelektrane (mHE) "Slatina" na istoimenoj kolašinskoj rijeci. Zadatak vještaka će naknadno odrediti sutkinja Marija Adžić.

To je epilog današnjeg ročišta po ovom sporu u Privrednom sudu, tokom kojeg je saslušan i izvršni direktor firme "Permonte" Bojan Bošković, koja je radila glavni projekat za mHE "Slatina".

Prethodno su svjedočili revident Ljubomir Bošković i suvlasnici privatne firme Ivan i Slaven Burzanović.

Firma "BBH" čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, od države traži naknadu štete i izmaklu dobit, jer im je onemogućeno da grade malu hidroelektranu (mHE) "Slatina" i pored toga što im je po osnovu ugovora o koncesiji iz 2017. godine, izdata energetska dozvola za to. Vrijednost spora treba da utvrdi vještak.

Sutkinja Adžić je nastavak spora zakazala za 10. april.

Iz firme BBH smatraju da ih je država oštetila jer je 2021. godine Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) odbilo njihovu žalbu, odnosno potvrdilo rješenje urbanističko-građevinskog inspektora koji je prekinuo postupak odobrenja gradnje male hidroelektrane.

BBH je u maju 2015. godine od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma tražio dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju mHE. Resor, kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović odbio je njihove zahtjeve, uz obrazloženje da za vodotok rijeke Slatine nije urađeno hidrološko istraživanje, uz naglasak da je neophodno da se uradi studija lokacije. Početkom 2017. BBH ponovo podnosi zahtjeve za dobijanje UTU, koji su potom izdati.

Vlada Duška Markovića je zatim donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju mHE “Slatina”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u katastarskoj opštini Raško - Mioska i time omogući realizaciju projekta.

U decembru 2020. godine BBH je dostavio prijavu urbanističko-građevinskoj inspekciji za gradnju "Slatine", nakon čega je inspektor prekinuo postupak provjere podnošene prijave građenja uz obrazloženje da se čeka okončanje postupka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male hidroelektrane od radne grupe formirane pri Ministarstvu kapitalnih investicija.

U maju iste godine MEPPU, kojim je rukovodio Ratko Mitrović, odbio je žalbu BBH-a i potvrdio rješenje urbanističko-građevinskog inspektora. Vlada Zdravka Krivokapića je sredinom janura 2021. godine dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja izgradnje malih hidroelektrana, pa i “Slatine”.

Bonus video: