Vuković: Opštine za poreze duguju 81,31 miliona, za kredite 107 miliona eura

Vuković je naveo da u opštinama i opštinskim firmama radi oko 16 hiljada zaposlenih i da je od posljednjeg dana 2022. do 31. decembra prošle godine, u lokalnim samoupravama zaposleno oko hiljadu radnika

5402 pregleda 7 komentar(a)
Vuković, Foto: Luka Zeković
Vuković, Foto: Luka Zeković

Poreski dug opština u Crnoj Gori i firmi čiji su one osnivač, na 31. decembar prošle godine bio je 81,31 milion eura, od čega se 44,96 miliona odnosi na reprogramirani dug, a 36,35 miliona na tekući. Osim toga, kreditni dug po opštinama bio je 107 miliona eura.

To je na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, kazao Ministar finansija Novica Vuković. On je istakao i da je taj resor predložio Vladi da donese zaključak, da Poreska uprava sa opštinama i javnim ustanovama i kompanijama, zaključi Protokol o dinamici izmirenja tekućeg duga, kao i po osnovu transfernh zajmova.

Vuković je naveo da su opštine na kraju prošle godine, imale velike dugove po osnovu transfernih zajmova, poreskog tekućeg i reprogramiranog duga... Reprogram duga je odloženo plaćanje poreskog duga.

"Poreski dug, tekući i reprogramirani, jedinica lokalne samouprave i privrednih društava čiji je osnivač jednica lokalne samouprave, ima ukupan dug na 31. decembar 81,31 milion. Od iznosa, na reprogramirani poreski dug odnosi se 44,96 miliona, dok je tekući dug 36,35 miliona", kazao je Vuković.

Vuković je naglasio da je analiziran period od 31. decembra 2022. do istog dana 2023. godine, te da po podacima opštine sa preduzećima imaju oko 16 hiljada zaposlenih. On je dodao i da u praćenom periodu novozaposleno 1,06 hiljada radnika. Vuković je naglasio da imaju odličnu saradnju sa opštinama, da je država tu da ih podrži ali da se mora napraviti dinamika izmirenja dugova, odnosno trošenja zajedničkog novca na nivou države.

Bonus video: