Od 2. aprila blokada rudokopa Seoca u nikšićkoj Župi

Bivši rudari su poručili da će blokada trajati sve dok se pitanje zemljišta ne riješi

4869 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici Rudnika boksita Nikšić najavili su da će 2. aprila od deset sati, blokirati sve ulaze i izlaze iz rudokopa Seoca, u nikšićkoj Župi. Kako su istakli, razlog blokade su neisplaćene zarađene plate, regresi, zimnice, a zemljište koje se nalazi na Seocima, oko upravne zgrade, prema katastarskoj evidenciji pripada stečajnoj masi, ali ga druge firme koriste bez ikakve nadoknade.

Bivši rudari su poručili da će blokada trajati sve dok se pitanje zemljišta ne riješi. Istakli su da su sa blokadom upoznati stečajni upravnik Boksita, Nenad Amidžić, Ministarstvo energetike i rudarstva i turska kompanija Zeta Mine, koja je „podizvođač firme Uniprom Metali, a koja će obavijestiti i vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića.“

Tužbu je 2017. godine podnijela tadašnja stečajna uprava Boksita jer je imovina, kako se navodi u tužbi, greškom bila upisana na jednu firmu iz Tuzle koja je 1997. na pomenutoj lokaciji izvodila građevinske radove i za tu svrhu izgradila privremene objekte za smještaj radnika, a tokom avionskog snimanja, za potrebe nikšićkog katastra, lokacija je upisane u vlasnišvo te firme.

„Urađen je geometarski izvještaj koji je pokazao neslaganje sa numerikom i grafikom, pa smo podnijeli zahtjev katastru da to uskladi. Čekamo da se procedura odradi i da tačno znamo šta pripada stečajnoj masi. Sa svim ovim pojedinostima sam upoznao i bivše radnike Boksita“, kazao je Amidžić „Vijestima“.

Riječ je o zemljištu od oko 17 hiljada metara kvadratnih na rudokopu Seoca koje su Boksiti u stečaju, kako je ranije kazao Amidžić, nakon pravosnažne presude u novembru prošle godine upisali u katastar kao svoju imovinu.

Kako su boksitaši više puta isticali, dug za oko 560 radnika, po različitim osnovama, je oko 2,1 milion eura. Stečaj u Rudniku Boksita uveden je 2013. godine i od tada bivši radnici traže naplatu dugovanja.

Bonus video: