Tivatski Aerodrom i dalje daleko od rekorda iz 2019. godine: U martu nešto više od 19 hiljada putnika

Trenutno na tivatski aerodrom u prosjeku dnevno slijeće desetak aviona

3792 pregleda 7 komentar(a)
Za novi rekord nedostaje osam hiljada putnika: Aerodrom Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore
Za novi rekord nedostaje osam hiljada putnika: Aerodrom Tivat, Foto: Aerodromi Crne Gore

Kroz terminalnu zgradu aerodroma Tivat tokom prošlog mjeseca prošlo je ukupno 19.143 putnika, što je 0,8 odsto više nego u martu prošle godine.

Ovo je 71,3 odsto rezultata koji je tivatska vazdušna luka imala u martu za nju do sada rekrodne 2019. godine, kada je promet u istom mjesecu iznosio 26.863 putnika.

Na pisti pored Tivatskog zaliva tokom prošlog mjeseca zabilježeno je 329 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova što je dva odsto više neko u istom mjesecu lani, odnosno 13 odsto manje nego u martu rekordne 2019. godine.

U prvom kvartalu ove godine aerodrom Tivat je ostvario ukupan promet od 50.785 putnika na 887 rotacija vazduhoplova. Broj putnika veći je za 1,6 odsto u odnosu na prva tri mjeseca 2023. godine, za koliko je porastao i broj realizovanih letova u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

Inače, prvi kvartal godine je za aerodrom Tivat uobičajeno najmanje prometan jer su tada za ovu vazdušnu luku redovno saobraćala samo tri prevoznika: Air Montenegro, Air Serbia i Turkish Airlines na redovnim letovima za Beograd i Istanbul.

Od 31. marta je počela tzv. ljetnja IATA sezona, a sa njome i postepeno uvođenje niza redovnih sezonskih linija i čarter saobraćaja za Tivat, pa je ovdašnji aerodrom u međuvremenu povezan i sa Tel Avivom, Londonom, Izmirom, Parizom, Mančesterom, Bečom…, a letove su pored crnogorske, srpske i turske nacionalne kompanije, u međuvremenu uveli i britanski loukosteri Easy Jet i Jet2, izraelske kompanije Sun D`or i Israir, austrijski nacionalni prevoznik Austrian Airlines, francuska niskobudžetna kompanija Transavia.

Trenutno na tivatski aerodrom u prosjeku dnevno slijeće desetak aviona.

Bonus video: