Martinović: Upravljanje zaštićenim područjima moglo bi biti ključno za razvoj nove turističke ponude

Martinović se na sastanku, koji je održan u okviru konferencije pod nazivom Our ocean u Atini, zahvalio za interesovanje Grčke za potpisivanje memoranduma o saradnji, koji će dodatno unaprijediti povezanost dvije države u sektoru turizma

3128 pregleda 4 komentar(a)
Martinović i Kefalojani, Foto: MERT
Martinović i Kefalojani, Foto: MERT

Crna Gora i Grčka posvećene su jačanju saradnje na polju unapređenja turizma, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i grčke ministarke turizma, Olge Kefalojani.

Martinović se na sastanku, koji je održan u okviru konferencije pod nazivom Our ocean u Atini, zahvalio za interesovanje Grčke za potpisivanje memoranduma o saradnji, koji će dodatno unaprijediti povezanost dvije države u sektoru turizma.

Iz Ministarstva turizma su naveli da je Kefalojani kazala da se nada da će memorandum biti potpisan do kraja godine.

Na sastanku je ocijenjeno da Crna Gora i Grčka treba da budu partneri s obzirom na to da dijele iste izazove u turizmu, koji se uglavnom oslanja na sunce i more.

Martinović je dodao da je razmjena iskustava i uspostavljanje saradnje u oblasti razvoja eko turizma važna, posebno uzimajući u obzir veliki prirodni potencijal Crne Gore.

On je kazao da bi adekvatno upravljanje zaštićenim područjima moglo biti ključno za razvoj nove turističke ponude, kao i da resorno Ministarstvo inicira razvoj sjevernog regiona koji karakteriše izuzetno prirodno bogatstvo.

Kefalojani je saopštila da Grčka, u skladu sa strategijom, planira da intenzivira aktivnosti na razvoju različitih oblika turizma, kao što su wellness, spa, kuturni i vjerski, koji su ujedno i prilika za saradnju.

Na sastanku je ocijenjeno da je u svim aktivnostima neophodno poštovati kriterijume zaštite životne sredine i doprinjeti globalnim naporima zaštite svih ekosistema, posebno u kontekstu borbe sa klimatskim promjenama.

Učesnici su dodali i da bi razmjena u dijelu dobrih primjera i prakse svakako dobrodošla, pogotovo jer su Crna Gora i Grčka dosta okrenute turističkoj ponudi u dijelu korišćenja obale i mora.

Bonus video: