Mlijeko izvoze u BiH, gubitke pokrivaju farmeri, mljekari i resor poljoprivrede

Planirano je formiranje radne grupe kako bi se pronašlo sistemsko rješenje za dugoročno povećanja prodaje domaćih proizvoda i sprijećila pojava viška poljoprivrednih proizvoda

7107 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Problem viška crnogorskog mlijeka biće riješen izvozom u Bosnu i Hercegovinu, dok će potencijalne gubitke tokom ovog posla koji mogu ići do 62 hiljade eura, snositi ravnomjerno Ministarstvo poljoprivrede, crnogorski farmeri i mljekari.

To je zaključak sastanka ovog resora i Udruženja farmera i prerađivača mlijeka.

Iz Udruženja su saopštili da se ovim korakom nadaju prestanku ograničenja otkupa mlijeka, ali i da je planirano formiranje radne grupe u kojoj će biti njihovi i predstavnici ministarstava poljoprivrede i ekonomskog razvoja. Cilj te radne grupe biće pronalazak sistemskog zakonskog rješenja za dugoročno povećanja prodaje domaćih proizvoda i sprečavanje pojave viškova poljoprivrednih proizvoda.

Domaće mljekare “Srna”, “Lazine”, “Nika” i “Drezga” najavile su od 1. do 5, maja obustavu otkupa mlijeka, radi višaka sirovog mlijeka i gotovih proizvoda koje imaju. Ministarstva poljoprivrede i ekonomije su se prvobitno izjasnila kao nenadležna za ovaj problem.

Ministarstvo poljoprivrede je zatim saopštilo da su postigli dogovor sa Vladom BiH, prema kome će oni otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka. Farmeri i mljekari su zatim kazali da bi prodajom i izvozom svog pasterizovanog mlijeka u Bosnu i Hercegovinu, u prvih pet dana maja, mogli da izgube od 50 do 62 hiljade eura, te da bi po litru gubili do 25 centi.

Bonus video: