Kompanija "Port of Adria" sa oko 300 zaposlenih u veoma lošoj situaciji: Dugovi veći od kapitala

Krah i stečaj se izbjegava pozajmicama od većinskog vlasnika “Global Portsa”, od kojeg je samo lani pozajmljeno još oko 4,5 miliona eura

42915 pregleda 27 reakcija 14 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg štrajk upozorenja zaposlenih u “Port of Adria”, Foto: Sindikat
Sa prošlogodišnjeg štrajk upozorenja zaposlenih u “Port of Adria”, Foto: Sindikat

Kompanija “Port of Adria”, nakon deset godina od privatizacije, prvi put ima veće obaveze od vrijednosti kapitala, a i svi koeficijenti likvidnosti su značajno ispod granice za likvidne kompanije, proizilazi iz podataka objavljenim uz finansijske izvještaje kompanije za prošlu godinu.

To znači da ova barska firma bez konstantne finansijske pomoći vlasnika, turske kompanije “Global Ports”, ne bi mogla da opstane, odnosno bila bi na putu za stečaj.

“Port of Adria” je prošle godine ostvario gubitak u poslovanju od 1,2 miliona eura, dok je u 2022. minus iznosio 766 hiljada eura. Na kraju prošle godine ukupan akumulirani gubitak iznosio je 37,6 miliona eura, što je uticalo da osnovni kapital od 71,2 miliona bude smanjen na 33,6 miliona. Ukupne obaveze kompanije na kraju prošle godine iznosile su 34,3 miliona eura.

Ova kompanija, bivši Kontejnerski terminali Luke Bar, privatizovana je početkom 2014, kada je državni paket akcija od 62 odsto prodat za osam miliona eura, uz obavezu da dodatnih 13,5 miliona ulože u program restrukturiranja, a nakon završetka tog posla, u periodu od pet godina, još sedam miliona u nove investicije.

Godinu prije te privatizacije tadašnja Vlada je izvršila dokapitalizaciju od 10,5 miliona eura, kako bi povećala svoj paket akcija sa 56 na 62 odsto. Odnosno Vlada je za šest odsto akcija platila 10,5 miliona eura, a onda deset puta više, 62 odsto akcija, prodala za osam miliona i obavezu investiranja od 20,5 miliona.

Novi vlasnik počeo je značajnije investicije tek 2018. godine kada je “Port of Adria” dobio kredit od 20 miliona eura od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za koji je garancije dao “Global Ports”. Preostali iznos ovog kredita je 10,5 miliona eura.

Od privatizacije do sada broj radnika u kompaniji je smanjen sa 580 na 290, a prošle godine morali su štrajkom da se izbore za minimalno povećanje zarada.

Kompanija izmiruje svoje obaveze zahvaljujući konstantnim pozajmicama od svog većinskog vlasnika. Na kraju prošle godine dug barske firme prema većinskom vlasniku iznosio je 10 miliona eura i bio je za oko 4,5 miliona eura veći nego godinu ranije.

Kompanija je prošle godine ostvarila poslovni prihod od 8,7 miliona eura, oko milion eura veći nego u 2022. Poslovni rashodi bili su 3,9 miliona, oko 300 hiljada veći, dok su troškovi zarada iznosili još 3,5 miliona eura i bili su za oko 100 hiljada veći nego u 2022. godini. “Port of Adria” je prošle godine morao da vrati 2,5 miliona eura kredita.

Bivša Vlada premijera Dritana Abazovića je 2022. godine pokrenula pregovore sa “Global Portsom” oko kupovine njihovog paketa akcija u “Port of Adria”, sa namjerom da ovu kompaniju nakon toga pripoji Luci Bar, kako bi ponovo stvorili veliku luku u državnom vlasništvu.

Da bi mogla donijeti odluku o spajanju Vlada je u Luci Bar morala imati najmanje dvotrećinsko vlasništvo, što u tom tenutku nije imala već samo 54 odsto akcija. Vlada je krajem 2022. i početkom 2023. godine u više transakcija kupila još 23 odsto akcija za ukupno 12,5 miliona eura.

Akcije Luke Bar su kupovane po prosječnoj cijeni od 89 centi, a sada na berzi vrijede 31,6 centi.

Drugi dio plana kupovina akcija “Port of Adria” nije završen u mandatu prethodne Vlade. Iz ove kompanije “Vijestima” su krajem prošle godine saopštili da su pregovori počeli u januaru 2023. godine, ali da nakon nekoliko sastanaka, dostavljanja informacija i dokumenata, nisu dobili nikakvu povratnu informaciju od Vlade.

Onu su tada najavili i moguću tužbu protiv države.

“Zbog odluke Vlade iz 2018. da omogući Luci Bar i privatnim kompanijema da se bave našom djelatnosti izgubili smo prihode veće od deset miliona eura. Naš vlasnik ‘Global Ports’ odlučiće da li će zbog toga da tuži državu”, naveli su tada iz ove barske kompanije.

Za prvi kvartal ove godine, novi gubitak od preko pola miliona

Ova firma je još gore započela 2024. godinu, jer su za tri mjeseca ostvarili novi gubitak od 583 hiljade eura, dok je lani za isti period minus iznosio 37 hiljada.

Poslovni prihod kompanije za ovaj period iznosili su 2,1 milion eura, odnosno bili su manji za oko 160 hiljada eura, nego za uporedni period od godinu ranije.

Troškovi poslovanja ostali su na milion eura, ali su troškovi zarada povećani sa 893 hiljade iz prvog kvartala 2023. na 1,02 miliona u ovoj godini.

Rashodi na osnovu kamata iznosili su 676 hiljada eura.

Ukupni akumulirani gubitak na kraju marta porastao je na 38,2 miliona eura.

Bonus video: